Fast jobb efter en termins utbildning

Oskarshamn Artikeln publicerades
Johan Linehag, Bonny Brynsäther, Yonas Zerit, Stefan Johansson, Teresa Kempe och Urban Wirzén kan i och i dag kalla sig för busschaufförer. Efter en eller två terminers utbildning har de  nya fasta jobb.
Johan Linehag, Bonny Brynsäther, Yonas Zerit, Stefan Johansson, Teresa Kempe och Urban Wirzén kan i och i dag kalla sig för busschaufförer. Efter en eller två terminers utbildning har de nya fasta jobb.

Sa upp sig från sitt gamla jobb i måndags. Tar examen torsdag och börjar sitt nya jobb på måndag. Så är livet för den blivande Flexbusschauffören Johan Linehag.

Oskarshamnaren Johan Linehag ser fram emot ett nytt arbetsliv.

– Jag behöver komma ut, se något nytt om dagarna. Att få leva med årstiderna i arbetet, säger han.

En termin med mycket praktik och övningskörningar varje vecka har nu gått mot sitt slut och avslutningen hölls på Badholmens restaurang.

– Vi har alla klarat av våra uppkörningar på första försöket så det är väl ett gott betyg åt utbildningen, säger han.

Utbildningen har väckt nya intressen hos honom.

– Det har växt fram ett fordonsintresse som jag inte hade tidigare. Det är kul att veta hur allt hänger ihop.

Som busschaufför räcker det inte idag bara att kunna köra bussen. Det handlar mycket om miljötänk, som går hand i hand med ett lugnt körande.

– Stress avspeglar sig i din körning. Och direkt visar det sig i förbrukningen som påverkar miljön.

– Det ska bli riktigt kul att få köra buss.

Oskarshamnarna Teresa Kempe och Johan Linehag har båda valt att lämna sina tidigare yrken för att satsa på en ny karriär som busschaufför.
Oskarshamnarna Teresa Kempe och Johan Linehag har båda valt att lämna sina tidigare yrken för att satsa på en ny karriär som busschaufför.

En kurskamrat är Teresa Kempe. Hon har samlat på sig kompetens som skulle kunna ge henne tre jobb på nolltid men nu är det buss som gäller. Hon har tidigare arbetat som undersköterska men även de senaste åren kört en del lastbil.

Men innan det är dags för nytt jobb återstår för henne ett prov, YKB-provet på fredagen. Men sen är det med all säkerhet även för henne anställning hos Flexbuss.

– Det har varit skönt att veta att det finns ett jobb som väntar på dig när du går utbildningen, säger hon.

Till hösten är det intag för en ny komvux-klass som utbildas till busschaufförer.

Fakta

Nya busschaufförer

Komvux har examinerat ut nio busschaufförer i sin utbildning. Fem av dem har gått en termin och fått behörighet att köra buss och fyra av dem har tagit den långa utbildningen, två terminer, och har behörighet för all sorts persontransport.

Examen (en termin)

Johan Linehag

Stefan Johansson

Teresa Kempe

Urban Wirzén

Yonas Zerit

(Två terminer)

Bonny Brynsäther

Arnold Shmarin

Khaled Mohmad Majdlave

MohammadSobhi Abu Shabban

Visa mer...