Fastighetsbolag köper gamla sågen i Fårbo för okänt belopp

Fårbo Artikeln publicerades

Det nedlagda sågverket i Fårbo har sålts. Köpare är Dan Strömhag som driver Kustlandets Gräv & Maskinentreprenad AB i Oskarshamn. Enligt säljaren Bengt-Åke Persson fortsätter alla hyresavtal att gälla.

Redan förra våren försökte dåvarande ägaren Fårbo Logistikcenter att sälja sågen och Fårbo semesterby för 16 miljoner kronor, varav sågverksområdet stod för 6 miljoner.

Tidigare i år såldes sågverket och marken på 50 000 kvadratmeter till Bengt-Åke Perssons nybildade bolag. Därefter sålde han det i sin tur vidare till Dan Strömhag och hans nybildade bolag Strömhag fastigheter AB.

Affären gjordes upp i fredags och tillträde är satt till början av april.

– Det kommer att hända en hel del, säger Dan Strömhag. Jag kommer att inrikta mig mer på företag som hyresgäster och samarbetspartner.

Han uppger att det redan finns företag som är intresserade.

– Men det är inget jag kan gå ut med nu. Det kommer att synas förändringar under året.

På sågverksområdet finns 29 lokaler med en total yta av 10 000 kvadratmeter. Lokalerna har olika storlek och hyrs ut till företag och privatpersoner, men enligt Bengt-Åke Persson finns det också "tomma ytor att jobba med". Dessutom används lokalerna för vinterförvaring av ett 50-tal husvagnar, husbilar och båtar.

Fårbo Logistikcenter har 13 delägare, de flesta företagare i Misterhultsbygden. Det var för cirka sex år sedan som man tog över det gamla sågverket när marken hade sanerats på gifter från impregneringen. Köpeskillingen den gången var 2,5 miljoner kronor.

När Bergs Timber köpte Fårbosågen 2002 upptäcktes det cancerframkallande ämnet pentaklorfenol i marken. Saneringen tog flera år och kostade ett antal miljoner.