Filmstudion väntar stor publik till höstens premiär

Oskarshamn Artikeln publicerades
Helena Flohr är nöjd med filmstudions urval. Bland höstens filmer finns prisbelönta dramat Three Billboards... och komedin C'est la vie!
Foto: Lotta Zaar
Helena Flohr är nöjd med filmstudions urval. Bland höstens filmer finns prisbelönta dramat Three Billboards... och komedin C'est la vie!

Filmstudion Oskarshamn har flera viktiga filmer som de vill puffa för i höst. Störst publik väntas till premiären som är nu på söndag.

Premiärfilmen En sista semester är både en film som medlemmarna har efterfrågat och som filmstudions styrelse valt med glädje.

– Det är ett drama som inte är sorgligt. Den är väl värd att se, säger föreningens ordförande Helena Flohr.

Filmen handlar om ett äldre par spelat av Helen Mirren och Donald Sutherland.

– Skådespelarna gör fantastiska insatser.

Filmen skildrar parets roadtrip genom ett USA där mycket har förändrats.

– Mannen håller på att bli dement och de upplever minnen från sitt liv samtidigt som det är ett försök att stoppa hans minnesförlust.

Helena Flohr tror att många kommer till söndagens premiärvisning.

– Den första filmen brukar få störst publik och vi har rätt så många äldre i publiken.

Filmstudions styrelse har fått en ny medlem i Lotte Keuss. Hon rekommenderar filmen Återträffen i regi av konstnären Anna Odell.

– Det är en väldigt viktig och bra gjord film. Den handlar om mobbning och hur människor påverkas av det. Jag tycker att alla borde se den.

Claes Zachrison lyfter fram filmen Vad ska folk säga som handlar om en tonårstjej i Oslo som slits mellan livet där och sina rötter i Pakistan.

– Jag tycker att det är en fin skildring av hedersvåld som visar att det inte är lätt att komma till ett nytt land. Regissören har exakt samma bakgrund så det är en autentisk och modig film.

En annan film som lyfts fram av filmstudions styrelse är En fantastisk kvinna som utspelas i Chile.

– Det är en film som alla tyckte att vi måste visa, säger Christian Bösche.

– Huvudrollen görs av en verklig transperson och det märks att det inte är spelat.

I filmen blir kvinnan ifrågasatt när hennes man dör. Istället för att få sörja måste hon kämpa för att få vara sig själv.

– Filmen är vansinnigt bra berättad och visar hur folk kan slå ner självkänslan hos en människa, säger Helena Flohr.

Filmstudion har 175 medlemmar och visar film under sju söndagar i höst.

I filmstudions styrelse finns bland andra Helena Flohr, Claes Zachrison, Christian Bösche, Klaus-Dieter Flohr och Lotte Keuss.
I filmstudions styrelse finns bland andra Helena Flohr, Claes Zachrison, Christian Bösche, Klaus-Dieter Flohr och Lotte Keuss.