Fimpautomater ska minska nedskräpningen

Oskarshamn Artikeln publicerades
Yvonne Bergvall demonstrerar hur fimpröstningsautomaten fungerar.
Foto: Jimmy Larsson
Yvonne Bergvall demonstrerar hur fimpröstningsautomaten fungerar.

Oskarshamns kommun testar ett nytt grepp för att minska nedskräpningen i centrum. Fimpröstningsautomater har satts upp vid busshållplatserna på Södra Långgatan.

Cigarettfimpar som slängs på marken är ett av de största nedskräpningsproblemen i Oskarshamn. Problemet är särskilt stort vid Döderhultarns plats, där en av busshållplatserna på Södra Långgatan ligger.

– Här har vi upplevt att det slängs flest fimpar, säger Yvonne Bergvall (S), ordförande i tekniska nämnden.

För att råda bot på problemet har kommunen köpt in två så kallade fimpröstningsautomater, varav den ena har placerats vid Döderhultarns plats och den andra på busshållplatsen som ligger tvärs över gatan, vid gamla resecentrum.

– Vi har beställt dem från England, säger Yvonne Bergvall som berättar att Oskarshamn är en av de första kommunerna i Sverige som har sådana automater för cigarettfimpar.

På automaten finns en fråga med två svarsalternativ, vilket gör att den som slänger en fimp samtidigt deltar i en omröstning.

– Vi kommer att ha en ny fråga varje månad. Det ska vara frågor som är kopplade till tekniska kontorets verksamhet.

Just nu kan man svara på frågan ”Kommer det att snöa på julafton?” genom att lägga en fimp antingen i behållaren märkt ”ja” eller i behållaren märkt ”nej”.

– Är det så att man inte röker och vill rösta kan man hjälpa till att plocka upp fimpar från marken och lägga i.

Resultatet i omröstningen går att följa i realtid eftersom behållarna är genomskinliga. Enligt företaget som tillverkar automaterna brukar rökarna bli väldigt engagerade i omröstningarna, vilket gör att antalet fimpar som slängs på marken minskar med närmare 50 procent.

Yvonne Bergvall berättar att satsningen på fimpröstningsautomater är ett led i renhållningsprojektet I love Oskarshamn som drogs igång för några år sedan. Om försöket slår väl ut kan likadana automater sättas upp på fler ställen framöver.

– Vi ska utvärdera användningsgraden. Blir de välanvända kommer vi att köpa fler.