"Finns så mycket som vi kan göra med våra liv"

Oskarshamn Artikeln publicerades
Drygt 120 personer var på plats när Lena Maria Vendelius (tidigare Klingvall) framträdde i Kikebokyrkan på onsdagen. Det var RPG-föreningen i Oskarshamn som arrangerade, i samarbete med Studieförbundet Bilda. Lena Maria har varit i Oskarshamn vid ett flertal tillfällen. 2 bilder
Foto:Peter Rosén
Drygt 120 personer var på plats när Lena Maria Vendelius (tidigare Klingvall) framträdde i Kikebokyrkan på onsdagen. Det var RPG-föreningen i Oskarshamn som arrangerade, i samarbete med Studieförbundet Bilda. Lena Maria har varit i Oskarshamn vid ett flertal tillfällen.

Kikebokyrkan i Oskarshamn var så gott som fullsatt när Lena Maria Vendelius kom på besök för att sjunga och berätta under onsdagseftermiddagen.

Lena Maria Vendelius (tidigare Klingvall) blev rikskänd som 20-åring, via Sveriges Television-dokumentären "Målet i sikte", som sändes 1988.

Hon föddes 1968 – utan armar och med ett vänsterben som var hälften så långt som det högra benet. Orsaken till handikappet är okänd. Lena Maria Vendelius, som går med hjälp av en benprotes, har bland annat varit en ytterst framgångsrik simmerska i det svenska handikapplandslaget. Som 18-åring slog hon två världsrekord och blev dubbel VM-guldmedaljör. Hon var även med i OS i Seoul i Sydkorea.

Efter studier vid Stockholms Kungliga Musikhögskola började hon turnera över hela världen. Hon har, exempelvis, blivit väldigt stor i Japan. Under invigningen av handikapp-OS (Paralympics) i Nagano 1998 framträdde hon på invigningen.

Lena Maria Vendelius är även konstnär, författare, butiksägare – och en populär föreläsare. Hon blandar sånger med sina tankar om människovärde, identitet och livskvalitet.

Vad vill du förmedla till publiken?

– Det finns så mycket som vi kan göra med våra liv, för att påverka vår omvärld. Jag tycker att vi ska ha ett samhälle där alla får plats.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.