Firade rösträtten och hedrade kvinnorna som kämpade för den

Oskarshamn Artikeln publicerades
För att fira att allmän och lika rösträtt funnits i 100 år skålade gänget som träffades i stadsparken och gick sedan tillsammans till stadshuset för att använda sin rösträtt.
Foto: Ida Svensson
För att fira att allmän och lika rösträtt funnits i 100 år skålade gänget som träffades i stadsparken och gick sedan tillsammans till stadshuset för att använda sin rösträtt.

För 100 år sedan på dagen infördes allmän och lika rösträtt. Under fredagen samlades ett gäng i stadsparken för att fira den kvinnliga rösträtten, både med en skål och genom att använda sin rösträtt.

Det var utrikesministern Margot Wallström (S) som tog initiativet till evenemanget Höj din röst för att fira att riksdagen för 100 år sedan klubbade igenom allmän och lika rösträtt för män och kvinnor.

– Jag såg att det skulle göra det här i Stockholm så jag tänkte att vi får inte vara sämre. Jag tänkte att vi kunde samlas och skåla. Det bästa sättet att fira är att gå och rösta och använda sin rösträtt och hylla kvinnorna som gick före, säger Laila Naraghi (S).

Hon lyfter fram att den allmänna och lika rösträtten var resultatet av en lång kamp.

–  Kvinnor slet, blev förnedrade och förolämpades, det var ingen lätt kamp. Vi måste försvara den.

Inbjudan skickades ut med kort varsel men det blev ett gäng som samlades vid scenen i stadsparken.

– Det är viktigt att vi som lever i en fri demokrati verkligen tar tillfället i akt och använder vår röst. Det är inte självklart överallt, säger Catrin Alfredsson (S)

– Allra helst när man ser alla högerpopulistiska och nationalistiska krafter som ökar, säger Elin Sejnehed (S)

De reflekterar över att 100 år sedan inte är så längesedan.

– Vi måste ta hand om demokratin, det är en fin gåva, säger Catrin Alfredsson.

- Vi ser hur det finns konservativa och högerextrema krafter som faktiskt inte bara motverka nya framsteg för jämställdhet utan också bekämpar framsteg som vi har gjort historiskt, säger Laila Naraghi.