Firar kvinnors rösträtt med att gå och rösta

Oskarshamn Artikeln publicerades
Laila Naraghi är en av initiativtagarna till att fira 100 år av kvinnlig rösträtt i stadsparken.
Foto: Karin Asmundsson
Laila Naraghi är en av initiativtagarna till att fira 100 år av kvinnlig rösträtt i stadsparken.

Med alkoholfritt bubbel och en gemensamt promenad till stadshuset där det går att förtidsrösta i EU-parlamentsvalet firas 100 år av kvinnlig rösträtt i Oskarshamn.

Den 24 maj är det hundra år sedan riksdagen klubbade igenom lagen om allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Två dagar senare infaller EU-valet. Evenemanget Höj din röst kombinerar båda händelserna med ett firande som börjar i stadsparken.

I Stockholm kommer Margot Wallström manifestera 100 år av kvinnlig rösträtt genom att förtidsrösta i Europahuset och därefter tala vid Sergels torg.

Initiativtagarna i Oskarshamn vill fira den kvinnliga rösträtten och fortsätta stå upp för den. På eventet på Facebook skriver de så här ”De kvinnor som gick före oss kämpade hårt för rösträtten. Nu måste vi göra samma sak för dem som kommer efter oss. För våra systrar, våra döttrar och våra barnbarn. Vi använder vår rösträtt för att stå uppför demokrati och jämställdhet.”

Firandet börjar vid scenen i stadsparken runt lunchtid med att alla skålar i alkoholfritt bubbel, därifrån är det nära att gå bort till vallokalen i stadshuset.

Även de som redan har förtidsröstat är välkomna att vara med och skåla.