Fisktorget kommer att rivas

Oskarshamn Artikeln publicerades
Det var längesedan som fiskarna sålde dagens fångst på Fisktorget vid Skeppsbron.
Det var längesedan som fiskarna sålde dagens fångst på Fisktorget vid Skeppsbron.

Fisktorget som många passerar varje dag kommer att rivas. Träkonstruktionen är i dåligt skick och det skulle kosta 100 000 kronor att renovera den.

En gång i tiden var Fisktorget vid Skeppsbron platsen dit fiskarna kom med dagens fångst och sålde den till högstbjudande. Många passerar träkonstruktionen varje dag men under flera år har den stått och förfallit. Nu har tekniska nämnden tagit beslut om att den ska rivas.

I slutet av förra året lyftes frågan av Liberalerna och Kristdemokraterna som undrade om tekniska kontoret hade för avsikt att göra en uppfräschning av Fisktorget. En utredning startades och den kom fram till att det skulle kosta 100 000 kronor att renovera den och 40 000 kronor att riva den.

– Den är i väldigt dåligt skick och håller på att falla ihop, säger Yvonne Bergvall (S) ordförande i tekniska nämnden.

Under onsdagen var ärendet uppe och tekniska nämnden tog ett beslut om rivning.

– Med tanke på vilka svårigheter det är att få ihop investeringsbudgeten och med de utmaningar vi har med skolor och äldreomsorg tycker vi att vi inte kan behålla det som inte används till något och underhålla det, säger Yvonne Bergvall.

Men det var inte en enig nämnd som tog beslutet. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna yrkade på att satsa pengar och renovera byggnaden på Fisktorget.

Men så blir det inte. Nästa steg är att begära rivningslov av samhällsbyggnadsnämnden. När rivningen kommer att ske är inte bestämt än men det kan bli om två till tre månader.

– Vi hoppas att det är klart till sommaren när fler vistas i området, säger Yvonne Bergvall.

Vad som kommer hända med platsen är inte klart.

– Det kan bli så att parkingenjören får ett uppdrag att titta på vad vi kan göra. Om det passar med blommor och kanske någon soffa, något trevligt som passar in på platsen.

Det kan bli en ändring längre fram.

– Någon gång i framtiden om det görs åtgärder med Döderhultsbäcken kanske det blir så att att man gör någonting då.

Yvonne Bergvall förväntar sig att alla inte kommer uppskatta beslutet.

– Det är omöjligt att behålla allt som funnits sedan tidigare om vi inte har något användningsområdet för det. Vi behöver pengarna till skola, omsorg och annan stadsutveckling.