Flera sexåringar får inte byta skola

Oskarshamn Artikeln publicerades
Norra skolan är en av skolorna där det är fullt i förskoleklasserna.
Foto:Tomas Königsson
Norra skolan är en av skolorna där det är fullt i förskoleklasserna.

Den senaste tiden har kommunen fått in flera ansökningar om skolplacering. Hittills har fjorton av dem har fått avslag. Anledningen är att det är fullt på skolorna.

Höstterminen kan kännas långt iväg men planeringen är i gång. Redan nu står det klart att alla barn som ska börja i förskoleklass efter sommaren inte kommer kunna gå på den skolan som föräldrarna helst vill.

– Vi har många barn som ska börja förskoleklass till hösten, säger Lotta Lindgren, tillförordnad bildningschef.

Varje skola har ett upptagningsområde och barnen som bor där blir erbjudna att gå där. Det fria skolvalet innebär att det är tillåtet att välja en skola som inte ligger närmast bostaden.

Men till hösten kommer inte alla kunna få sina önskemål om skola uppfyllda.

– Det finns inte utrymme för att ta emot alla barn som önskar vara på Norra skolan och som inte bor i den skolans upptagningsområde, säger Lotta Lindgren.

Detsamma gäller för Kristinebergsskolan som också finns med bland ansökningarna som avslagits.

– Det är så många som ska börja att det redan är fullt på skolorna, säger Lotta Lindgren.

När det handlar om en organisatorisk fråga som att det är fullt i klasserna är det förvaltningschefen som tar beslut när en ansökan om skolplacering skickas in till förvaltningen. Vid andra omständigheter kan skolans rektor ta beslut om en ansökan om skolbyte.

Hittills har Lotta Lindgren gett avslag på fjorton ansökningar.

– Det är inte roligt att säga nej. Vi vill uppfylla önskningarna så långt det är möjligt men är skolan full så är skolan full.

Om någon elev flyttar och det uppstår platser går det bara att ansöka vid ett senare tillfälle.

Av ansökningarna framkommer det inte av vilken anledning barnets föräldrar har valt att ansöka om att byta skola.

En anledning kan vara att barnet i dag går på en förskola som ligger nära den skolan som föräldrarna önskar byta till. En annan kan vara att barnets äldre syskon går på skolan.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.