Flera vittnen har sett misstänkt man vid skolan

Oskarshamn Artikeln publicerades
Här vid cykelstället iakttogs en okänd man med cykel samma eftermiddag som flickan ofredades när hon var på väg hem från Rödsleskolan.
Foto: Lotta Zaar
Här vid cykelstället iakttogs en okänd man med cykel samma eftermiddag som flickan ofredades när hon var på väg hem från Rödsleskolan.

En flicka i 15-årsåldern blev ofredad av en okänd man när hon var på väg hem från Rödsleskolan på måndag eftermiddag. Redan i fredags larmade skolan polisen om att en man rörde sig inne på skolområdet.

Enligt polisanmälan hade mannen uppehållit sig vid skolans område. När flickan började gå hemåt följde han efter på cykel och började prata med henne då de befann sig på Norra vägen.

– Han frågade om hon ville följa med honom, men hon avvisade honom. Han ska ha frågat flera gånger och hon upplevde det som obehagligt, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Efter en stund cyklade mannen iväg från platsen. Polisen visste inte på tisdagen vem han är, men har är uppskattningsvis i 30-årsåldern.

En mamma som hämtade sina barn på Rödsleskolan på måndagen såg en okänd man som uppehöll sig vid skolans cykelparkering.

– Direkt när jag parkerade bilen såg jag honom och tyckte att det var något konstigt. Han smög omkring och tittade. När han såg att jag iakttog honom så stannade han.

Hur såg han ut?

– Han såg lite speciell ut. Jag hämtar mina barn varje dag vid samma tid och har aldrig sett honom förut. Han var smal och inte jättelång. Han kan ha varit i 30-årsåldern. Han hade solglasögon, lite skägg och en keps eller kanske en cykelhjälm.

– Trots att det var jättevarmt hade han långärmad jacka, långbyxor och neddragen keps. Det stämde inte heller. Det var en tunn jacka, jag tror att den var röd och ryggsäcken var mörk.

Mannen ledde en herrcykel som mamman uppfattade var av ”lite äldre modell”.

– Den var vit och blå, tror jag.

Mamman funderade på att gå fram till mannen, men lät bli.

– Tyvärr, kan jag känna idag. När jag läste på Nyheternas facebooksida att en flicka ofredats så tänkte jag att det måste ha varit han. Men när jag såg honom så var han inte i kontakt med någon och han gick inte in på skolområdet.

Det var däremot just vad som hände i fredags. Då gick en okänd man omkring inne på skolområdet.

– Vi har haft en man med cykel som varit här i fredags, bekräftar Tommy Wretling som är Rödsleskolans biträdande rektor F-6.

– Det var personal på fritidshemmet som såg mannen.

Vad gjorde ni då?

– Vi kontaktade polisen för personalen ville ha stöd i hur de skulle hantera situationen. Vi vill inte ha okända människor på vårt område och personalen har hållit koll på honom. Det är inte okej att han var här och rörde sig.

Hur agerar skolan efter ofredandet?

– Vi följer upp det här naturligtvis. Redan i fredags satte vi in de åtgärder som vi tyckte behövdes.

Polisen hade på tisdagen ännu ingen misstänkt för ofredandet.

– Jag har två poliser som bara jobbar med detta säger utredningschef Anders Pernius vid Oskarshamnspolisen. De har varit hos fritidsledarna på skolan och hört vad de har sett och ska prata med flickan igen om det som hänt.