Flickan fångade mannen på bild

Oskarshamn Artikeln publicerades
Polisen går ut med ett signalement på mannen som är misstänkt för ofredande i hopp om att få fler tips om vem det kan vara.
Foto: Lotta Zaar
Polisen går ut med ett signalement på mannen som är misstänkt för ofredande i hopp om att få fler tips om vem det kan vara.

Mannen som ofredade en flicka på väg hem från skolan i måndags är fortfarande på fri fot. Men polisen har ett foto på mannen.

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för ofredandet. Men nya förhör med den utsatta flickan och andra vittnen har gett polisen en tydligare bild av förövaren. Dessutom finns en bild som flickan tog av mannen med sin mobiltelefon.

– Tyvärr är bilden inte den allra bästa, säger utredningsledaren Anders Pernius som inte vill ge ut den till allmänheten.

Han berättar att bilden visar mannen bakifrån. Han har en jacka med flera färger, mörka byxor och mörk keps.

Polisen bedömer på onsdagen att det var samma man som uppehöll sig vid Rödsleskolans cykelställ som senare följde efter flickan och försökte få henne med sig hem.

– Det är säkert samma person, även om vi inte kan säga att det är det till hundra procent, säger Anders Pernius.

När det gäller mannen som var inne på skolområdet i fredags är polisen inte lika säker.

– Men det var en liknande person.

Det signalement som polisen utgår från är en smal man i 30-årsåldern med mörkt hår och svart keps. Mannen har asiatiska drag och pratar svenska med brytning.

– Vi vill absolut att den som har sett något hör av sig till polisen. Det kan vara att man har sett någon som stämmer in på signalementet, någon person som rört sig i närheten av skolan.

Vittnesmålen hittills talar om att mannen har haft en äldre cykel. Det finns olika uppgifter om det är en herr- eller damcykel. Men polisen är även intresserad av tips om gående personer som synts vid Rödsleskolan.

På onsdagen syntes polisen köra på Norra vägen när skoldagen slutade. Inne på skolan har personalen varit extra vaksamma efter måndagens händelse.

– Vi tar inga risker utan är på tå, säger Stephan Nykvist som är rektor för högstadiet. Personalen håller koll efter främmande personer och ser de något misstänkt så rapporterar de det och så tillkallar vi polis.

Den okände man som var inne på skolan i fredags uppträdde irrationellt.

– Jag var inte själv här då, men personalen uppfattade honom som en mystisk figur. Han var inne i kanslihuset och frågade två olika personer efter en Fredrik som skulle vara rektor här. Sedan gick han ner mot låg- och mellanstadiet och sökte efter personer som han inte kunde redogöra för. Då reagerade fritidsledarna och skolan ringde polisen.