Flygklubben: "Bedrövligt"

Oskarshamn Artikeln publicerades
Oskarshamns flygklubbs verksamhet hotas om flygplatsen avvecklas.
Foto:Anna-Lena Karlsson
Oskarshamns flygklubbs verksamhet hotas om flygplatsen avvecklas.

Under måndagen avgörs framtiden för Oskarshamns flygplats. Kommunstyrelsen har föreslagit att all flygverksamhet ska avvecklas till årsskiftet.

Ingemar Thörnström, vice ordförande i Oskarshamns flygklubb, tänker vara med som åhörare när kommunfullmäktige tar beslut i frågan på måndagskvällen. Han är starkt kritisk till kommunledningens agerande.

– Det är bedrövligt. Att försätta Oskarshamns kommun i den situationen som de styrande har gjort är mycket allvarligt, säger Ingemar Thörnström.

Samtidigt som Oskarshamns kommun planerar att avveckla all flygverksamhet satsar flera andra kommuner i länet stora belopp på att rusta upp sina flygplatser.

– Den närmaste flygplatsen finns i Grankullavik på Öland. De har investerat ett par miljoner i år och kommer att investera flera miljoner nästa år.

Ingemar Thörnström nämner även stora investeringar som görs på flygplatserna i Kalmar, Västervik och Hultsfred.

– Det är jättemycket på gång.

I Oskarshamns kommun upplever han att de styrande är helt ointresserade och okunniga om flyg.

– Det finns inte det rätta drivet i kommunen för bra kommunikationer och bra infrastruktur.

Ingemar Thörnström menar att en flygplats kan ha avgörande betydelse vid nyetableringar av företag och utlokaliseringar av myndigheter.

– Risken är att vi blir akterseglade och att befolkningen minskar. Västervik roffar åt sig, Kalmar roffar åt sig, säger han.

– Jag kan inte förstå att vi har kommit i bakvattnet som vi har gjort. Vi som har så bra industri skulle ligga i framkant i stället.

För Oskarshamns flygklubb, som firar 50-årsjubileum i år, skulle en avveckling av flygplatsen bli ett dråpslag.

– För flygklubben innebär det slutet.

Den reguljära flygtrafiken lades ner redan 2014, men flygplatsen används fortfarande av flera föreningar och andra organisationer. Nyligen hade frivilliga flygkårens flyginsatsgrupp en övning i norra länsdelen med Oskarshamns flygplats som bas.

Avvecklingsförslaget har motiverats med att flygplatsen kostar cirka en miljon kronor per år. Ingemar Thörnström ifrågasätter den beräkningen.

– Jag skulle vilja se vad det är som kostar pengar i dag?

Vad området ska användas till om flygplatsen försvinner är ännu inte bestämt. Men något som har diskuterats är att låta det holländska företaget Gardeners Pride bygga en storskalig tomatodling på platsen.

Ingemar Thörnström hoppas att de planerna inte blir verklighet.

– Det måste finnas något annat ställe i kommunen där man kan sätta upp en tomatodling, säger han.