Föräldrakritik mot dålig säkerhet på skolbussar

Oskarshamns kommun Artikeln publicerades
Joakim Gustavsson är oroad över att det sker en olycka när barnen står upp i bussen. Bilden är från skolbussolyckan vid Kristdala den 7 mars i fjol.
Foto:Ida Svensson
Joakim Gustavsson är oroad över att det sker en olycka när barnen står upp i bussen. Bilden är från skolbussolyckan vid Kristdala den 7 mars i fjol.

Joakim Gustavsson är förbannad över hur KLT hanterar säkerheten på skolbussarna. "Det värsta av allt är att barn tvingas stå på E 22:an."

Joakim Gustavsson beskriver hur barn måste stå i mittgången när bussen kör på motorvägen.

– Det ryser i nacken på en när man tänker på det. Den sista dumheten som hände var att busschauffören valde ut vilka barn som skulle stå. Jag tolkar det som att man väljer ut vilka som riskerar att dö vid en olycka.

Han tror inte att problemen är extra stora på just den skolskjutsen som hans barn åker med.

– Jag tror att sannolikheten är ganska stor att det här är ett genomgående problem. Jag jobbar själv med säkerhet och arbetsmiljö och har bett mina barn att vara öppna med vad som händer på bussen.

Han tycker att det är för mycket som felar med skolskjutsen och det är för allvarliga avvikelser.

– Det är något varje vecka, chaufförer som har försovit sig, kört fel eller inte hämtat barnen alls. Det är störande att inte kunna lita på att bussen kommer, för barnen är det ett stressmoment, men för mig är pålitligheten det "lilla" problemet. Bristen på säkerhet är det som jag tycker är allvarligast. Där brukar det vara något ungefär varannan vecka.

Förutom överfulla bussar där barn tvingas åka utan bälte så talar mycket för att bussarna körs för fort. I mitten av januari kontaktade en oroad Joakim Gustavsson KLT sedan barnen kommit i tid till skolan trots att skolbussen varit 25 minuter sen. Barnen har berättat om bussresan som gick alldeles för fort och där bussen ibland var på väg ner över asfaltskanten.

"Att bussen blir sen är sådant som kan hända, men att köra fort är inte OK. Då är det klart bättre att barnen kommer för sent till skolan. Vet era chaufförer om denna prioritering? Eller delar inte KLT denna prioritering?"

Joakim Gustavsson tycker inte att han har fått någon bra förklaring från KLT.

– De borde kunna det här med tidtabeller och turer. Jag tror inte att man ger chaufförerna rätt förutsättningar för att göra ett bra jobb. Som förälder tycker jag att kommunen och skolan har skött sig bra, medan KLT sticker ut.

Det finns en tät dialog mellan bildningsförvaltningen och KLT om skolskjutsarna.

– Informationen är det inget fel på, inte dialogen heller, säger förvaltningschefen Lotta Lindgren. Vi är allihop bedrövade över att vi inte har lyckats lösa detta fullt ut än.

Nästa möte med KLT är i slutet av mars.

– Då ser vi över antalet avvikelser och eventuella sanktionsmöjligheter. Det är vårt nästa steg.

Även KLT beklagar att elever tvingas stå på bussen. Enligt en överenskommelse med kommunen ska det inte ske.