Förändringar kan ske på Kirurgkliniken

Oskarshamn Artikeln publicerades
Fredrik Stenmark berättar att det i framtiden kan bli förändringar på kirurgkliniken.
Foto: Mats Holmertz
Fredrik Stenmark berättar att det i framtiden kan bli förändringar på kirurgkliniken.

På grund av en låg belastning på platserna på Kirurgkliniken på Oskarshamns sjukhus har samtal kring nya lösningar inför framtiden påbörjats.

Fredrik Stenmark som är verksamhetschef på Kirurgkliniken berättar att de under ett möte på onsdagsförmiddagen diskuterade hur kirurgkliniken ska se ut i framtiden.

– Grunden till det här är att vi har haft dålig beläggning på kirurgavdelningen, så vi har helt enkelt pratat om hur vi ska göra för att ha en bra verksamhet framöver. Så vi bjöd in medarbetare och facket för att vi har ett dialog och samrådsavtal, så även om inget är bestämt eller beslutat tycker vi det är bra om alla är med från början och pratar lite om hur vi ska göra framöver, säger Fredrik Stenmark.

Den låga belastningen på Oskarshamns kirurgklinik beror på omstruktureringar som har gjorts runt om i Sverige.

– Vi har ju en vårdavdelning här och det har hänt mycket i hela Sverige. Det finns något som heter nivåstrukturering och då har olika diagnoser flyttats runt så vi skickar en del patienter till Linköpings sjukhus. De patienterna opereras inte längre i Kalmar och då har det skett en strukturförändring som vi måste hänga med på. Som läget är nu har vi inget särskilt problem med köer till operationer men vi har problem med att vi har inte så mycket patienter inneliggande på de vårdplatser som vi har. Vi måste liksom följa med i tiden och bygga en kirurgklinik som kanske ser lite annorlunda ut, säger Fredrik Stenmark.

Han berättar att förutom att patienter med olika diagnoser skickas till bland annat Linköping så beror den minskade beläggningen på ett nytt sätt att operera.

– Vi opererar mycket polikliniskt, det vill säga att patienten inte ligger inne så mycket längre. Förr var vårdtiderna mycket längre och patienter kanske låg inne på avdelningarna men så är det inte riktigt längre och då måste vi liksom hänga med i det där.

Enligt Fredrik Stenmark ligger beläggningen på sjukhuset på ungefär 50-60 procent något som inte fungerar i det långa loppet.

– Det varierar hur man mäter men vi har ungefär en 50-60 procent beläggning på platserna och det är förstås inget som är bra på sikt utan då kanske vi ska tänka över hur vi jobbar och ha andra processer kring patienterna, säger Fredrik Stenmark.

Även om förändringar redan diskuterats kommer det inte ske under den närmsta tiden.

– Ett förutsättningslöst samtal har vi haft idag med fack och medarbetare och sen har vi ju arbetsgrupper på kliniken. Det är ju stängt på kirurgkliniken vecka 29-32 och när det startar upp igen ska vi prata lite om hur vi kommer vidare och hur vi kan göra i framtiden.