Företagare döms till fängelse för grova skattebrott

Oskarshamn Artikeln publicerades
Tingsrätten dömer en företagare i Oskarshamns kommun till två års fängelse och fem års näringsförbud.
Foto: Lotta Zaar
Tingsrätten dömer en företagare i Oskarshamns kommun till två års fängelse och fem års näringsförbud.

En 47-årig företagare har dömts till två års fängelse av tingsrätten för åtta fall av grova skattebrott. Mannens företag försattes i konkurs i fjol med Skatteverket som största fordringsägare.

Skattebrotten skedde mellan 2013 och 2015 och bestod i att mannen bluffade med momsen. Företaget deklarerade så att det skulle få tillbaka 5,7 miljoner i momspengar, men skulle egentligen ha betalat in 3 miljoner kronor.

Företaget ägnade sig åt byggnation, renovering och skogsentreprenad. Man hade både anställda och inhyrd personal. Enligt företagaren jobbade som mest ett 30-tal personer för firman.

Skatteverket fick upp ögonen för att något inte stämde när företaget inte lämnade in någon deklaration våren 2013. Företagaren tog hjälp av en redovisningskonsult som påpekade att momsdeklarationerna inte stämde. Hon fick ingen bra förklaring och valde att sluta hjälpa företagaren.

47-åringen skyller det som skett på att han var utbränd och drack för mycket. Han uppger också att han var mordhotad av underentreprenörer som tyckte att han var skyldig dem pengar.

Till sitt försvar hävdar han att han försökt få hjälp med bokföringen, men att ingen hade tid. Han hävdade i tingsrätten att han saknat uppsåt och kommit in med två rättelser till Skatteverket.

Rätten går dock på åklagarens linje och bedömer att 47-åringen medvetet fuskat med momsen. Åklagaren ville att mannen skulle få näringsförbud i 10 år, men rätten tycker inte att brotten präglats av någon särskild förslagenhet och sätter förbudet till 5 år.

Företaget hade 10,5 miljoner i fordringar vid konkursen i fjol och 780 000 kronor i tillgångar. Efter att borgenärerna fått sitt återstod 370 000 kronor, av det fick Skatteverket 350 000 kronor för obetalda skatter på 8,9 miljoner och 772 000 i lönegaranti. Flera lokala företag drabbades av förluster på tiotusentals kronor på grund av konkursen.