Företagen är en viktig fråga för M

Figeholm Artikeln publicerades
Moderaterna i Oskarshamn vill satsa på företagen.
Foto: Amanda Ekblad
Moderaterna i Oskarshamn vill satsa på företagen.

Moderaterna i Oskarshamn presenterade under torsdagen sitt valprogram. Några av deras viktigaste frågor är företagen och möjligheten till konkurrensen i äldreomsorgen.

De områden som Moderaterna vill fokusera på i sin politik är företagen, seniorerna, skolan, miljön och kulturen. En av deras viktigaste frågor är hur de ska utveckla företagen. Platsen de valde för att prata om sitt partiprogram var i Figeholm utanför företagen Figeholms marin och Figeholms bryggeri. Platsen var vald för att framhäva att hela kommunen ska leva och för att visa exempel på företag på småorterna. Ingela Ottosson som är Moderaternas toppkandidat i kommunvalet berättar att Oskarshamn ligger på 227 plats av 300 i en näringslivsranking.

– Vi vill klättra åtminstone 100 platser upp, säger Ingela Ottosson.

Planen för att kunna lyckas med det är en bättre dialog och samverkan mellan företagen och politikerna. Det ska vara lättare för de företagen som redan är etablerade och för de nya företagen att berätta vad de behöver. Moderaterna vill också att vissa processer för företagen som till exempel bygglov ska bli enklare.

– Vi behöver förenkla att söka bygglov, det ska vara enkelt, säger Ingela Ottosson.

Ett annat av partiernas fokus är äldreomsorgen och speciellt boenden. Moderaterna vill att de ska finnas flera alternativ för äldreboenden, både kommunala och privata.

– Vi tror att konkurrens kan främja kvalité i äldreomsorgen. Om det finns alternativ skärper man sig, säger Ingela Ottosson.

Den kommunala verksamheten ska finnas och de ska sedan finnas en komplettering med andra alternativ för boende.

Ett av Moderaternas förslag för att främja kulturen är att göra ett Allaktivitetshus något som de har planerat under flera mandatperioder. Ingela Ottosson berättar om vilka förhoppningar de har att ett allaktivitetshus skulle kunna göra för Oskarshamn.

– Allaktivitetshuset hoppas vi ska kunna vara en kittel där man träffas över kulturella gränser, säger Ingela Ottosson.

Planerna för när ett allaktivitetshus skulle kunna vara i gång är ännu inte klara. Ett annat steg som Moderaterna vill göra för att främja kulturen är att utveckla Musikskolan till en kulturskola. En kulturskola skulle innebära att det fanns ämnen som musik men även bild och dans.

– Vi vill utveckla så att det finns ett större utbud, säger Gudrun Gustavsson.