Fortum på väg att köpa Eons del i Uniper

Oskarshamn Artikeln publicerades

Energibolaget Fortum har uppgett att det har skrivit under ett avtal om att ta över Eons del i Uniper – vilket i sin tur berör OKG. Men varken OKG eller facket vill kommentera avtalet i dagsläget.

Vår tidning har tidigare berättat att OKG:s minoritetsägare, finländska Fortum – som tidigare har sagt att O2:an borde drivas vidare – kan vara på väg att köpa Eons resterande del i det tyska bolaget Uniper.

Eon äger i dagsläget 46,65 procent av Uniper. Enligt Fortum har Eon rätt att godkänna anbudet i början av nästa år. Köpesumman ligger på 3,76 miljarder euro.

I ett pressmeddelande säger Fortums vd Pekka Lundmark att han räknar med att köpet har en mycket god chans att gå igenom. Om Eon skulle komma på andra tankar – och sälja till något annat bolag till ett högre pris – så måste Eon betala en ersättning till Fortum på 20 procent av det högre priset.

    – Fakta talar för sig själv. Vi har ingen information om att någon skulle vara ute efter Uniper. Men detta är förstås normal marknadsverksamhet. Eon har inte gett ett hundraprocentigt löfte att sälja till oss – men om de säljer till någon annan måste de ersätta oss, säger Pekka Lundmark.

    Unipers marknadsvärde ligger i dag på drygt 8 miljarder euro.

    – Det går inte att spekulera i det här läget. Vi får avvakta och se vad som händer. Affären måste även granskas innan den går igenom, säger Tonny Granberg, företrädare för fackförbundet Unionen, till vår tidning.