Fri parkering införs i sommar

Oskarshamn Artikeln publicerades
Stora Torget i Oskarshamn.
Foto:

Parkeringarna blir inte avgiftsfria i hela Oskarshamns centrum. Men kommunstyrelseordföranden Peter Wretlund (S) är ändå nöjd med beslutet som klubbades igenom i kommunstyrelsen i går.

Han berättar att det var en enig kommunstyrelse som på tisdagen röstade ja till en reglerad avgiftsfri parkering – med vissa undantag – i de centrala delarna av staden. Det nya upplägget gäller från och med 1 juli i år.

I höstas berättade vi att den rödgröna majoriteten hade bestämt sig för att införa avgiftsfri parkering i hela centrum, förutom Gotlandsparkeringen. Peter Wretlund sa, bland annat, att det – av konkurrensskäl – inte går att införa avgiftsfri parkering i delar av centrum.

– Vi kommer inte att skapa ett Öst- och ett Västtyskland, underströk han.

Hur ser du på det nu?

– Det blir avgiftsfritt i större delen av centrum. Jag har gott samvete. Det är bara vissa undantag som har gjorts. Vi har varit så pragmatiska som möjligt när det gäller gränsdragningen.

– Vi har inhämtat erfarenheter och kunskaper från jämförbara kommuner, där parkeringsskivor används. Vi kommer också att följa detta noggrant.

– Det är inte alltid enkelt att förutse vad som ska hända. Vi är ödmjuka inför detta.

Kan det bli aktuellt med korrigeringar längre fram?

– Ja, absolut. Det är bestämt att vi ska göra en utvärdering av det här under hösten 2018.

Den reglerade avgiftsfria parkeringszonen – med 550 parkeringsplatser – sträcker sig över en radie av 300 meter från medelpunkten i hörnet Flanaden/Västra Torggatan. Med Coops parkeringshus tillkommer ytterligare 180 platser. Totalt kommer det att finnas 730 parkeringsplatser, som regleras med parkeringsskiva, i centrumdelen.

De centralaste parkeringsplatserna blir tvåtimmarsreglerade mellan klockan 08.00 och 19.00 – samt mellan 08.00 och 15.00 under dagar som ligger före söndag och helgdag. Det rör sig om totalt 380 platser (exklusive Coops parkeringshus). Resterande platser – 170 stycken – får en reglering på fyra timmar mellan klockan 08.00 och 19.00 under vardagar – samt mellan 08.00 och 15.00 under dagar som ligger före söndagar och helgdagar. Tekniska nämnden kommer att få ersättning för intäktsbortfallet (minst två miljoner kronor per år).

Fakta

P-automaterna

P-automaterna kommer att stå kvar vid Forum – som "måste fungera vid konferenser" – och i stadsparken – för att gynna park- och kyrkogårdsbesökare.

Parkeringarna i kvarteret Duvan, på Källgatan, ska också vara avgiftsbelagda, för att det inte enbart ska bli en boendeparkering. Detta gäller också parkeringarna på Brädholmen – annars finns det en risk för att de som jobbar i centrum fyller dessa, påpekar man. P-automaterna står även kvar vid Gotlandsterminalen. P-automater ska också ställas upp vid nya resecentrum.

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.