Frida Bergvall går i mamma Yvonnes fotspår – blir ordförande i Byggebo

Oskarshamn Artikeln publicerades
Om några månader tar Frida Bergvall över som styrelseordförande i Byggebo, ett uppdrag som hennes mamma Yvonne Bergvall också har haft.
Foto: Jimmy Larsson
Om några månader tar Frida Bergvall över som styrelseordförande i Byggebo, ett uppdrag som hennes mamma Yvonne Bergvall också har haft.

Frida Bergvall (S) förbereder sig för sitt nya uppdrag som ordförande i Byggebo. ”Det känns både spännande och nervöst”, säger 34-åringen som till vardags är HR-ansvarig i ett företag som driver sex McDonald's-restauranger.

Till våren får det kommunala bostadsbolaget, som har cirka 2 300 lägenheter i Oskarshamn, en ny styrelseordförande. Frida Bergvall tar över ordförandeskapet efter Anton Sejnehed (S) i samband med bolagsstämman.

– Stämman är i april. Det är en fördel att jag har en lång stund att läsa på och gå igenom tidigare protokoll, säger Frida Bergvall när vi träffar henne för en intervju om det nya uppdraget.

Partikamraten Sejnehed är inte den enda personen i hennes närhet som har erfarenhet av att vara ordförande i Byggebo. Frida Bergvall berättar att hennes mamma Yvonne Bergvall (S), som hade samma uppdrag för ett antal år sedan, också kommer att vara ett viktigt bollplank till henne.

– Det är skönt att ha flera personer att bolla med i och med att det är mitt första uppdrag som ordförande.

Även om hon aldrig varit ordförande tidigare har Frida Bergvall suttit i såväl samhällsbyggnadsnämnden som dåvarande kulturnämnden, vilket gav nyttiga erfarenheter och lärdomar från andra ledande politiker.

– Jag jobbade vid sidan av Peter Wretlund och Mathias R Karlsson i samhällsbyggnadsnämnden.

Samtidigt sticker hon inte under stol med att en viss nervositet börjar infinna sig.

– Jag tror att det är nyttigt att vara nervös. Om man inte är nervös kanske man inte tar det på fullt så stort allvar.

Frida Bergvall har inte haft något ordförandeuppdrag tidigare.
Frida Bergvall har inte haft något ordförandeuppdrag tidigare.

Frida Bergvall, som i dag är en 34-årig tvåbarnsmamma, blev politiskt aktiv i Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU när hon var 14 år. Hon är uppväxt i en politisk familj där mamman Yvonne Bergvall haft framträdande roller i kommunpolitiken under många år.

– På gott och ont. Mamma både syns och hörs mycket. Det kan vara svårt att ha lite distans till det.

Hon konstaterar att det skrivs mycket i sociala medier om den lokala politiken, ibland handlar det om rena personangrepp.

Som ordförande i Byggebo, vars verksamhet berör många, lär Frida Bergvall själv hamna i centrum för en del diskussioner framöver. Hon ser det som naturligt att bostadsbolaget engagerar folk.

– Byggebo ska vara en stor fråga. Det är så många som har sitt första boende eller samboskap eller liknande hos Byggebo.

Till vardags är Frida Bergvall HR-ansvarig på Navilo AB, som driver totalt sex McDonald's-restauranger i Oskarshamn, Kalmar, Karlskrona, Nyköping och Jönköping. Enligt Bergvall har bolaget över 500 anställda.

Innan hon blev HR-ansvarig var hon platschef på McDonald's i Oskarshamn, där hon fick jobb direkt efter gymnasiet. Hon började på golvet och har gjort allt från att städa toaletter till att servera pommes frites.

Frida Bergvall ser erfarenheten från snabbmatsbranschen som en fördel i sitt nya uppdrag som Byggeboordförande.

– Vi har många anställda och har jobbat länge med att utveckla organisationen. Förhoppningsvis har jag många mänskliga lärdomar att ta med mig in i Byggebo.

Hon tycker att det är viktigt att se på saker från olika perspektiv.

– Jag har jobbat mycket med människor och vet att det är bra att ta på sig andra människors glasögon. Allt är sällan svartvitt.

Som HR-ansvarig har Frida Bergvall varit involverad i de årliga lönerevisionerna och förhandlat med facket om lönepotter. Ett av hennes uppdrag som ordförande i Byggebo blir att löneförhandla med vd:n Benoni Ingelsjö – en löneförhandling vars resultat är offentligt, vilket hon inte varit med om tidigare. Ingelsjös löneökningar (han tjänar för närvarande 131 210 kronor i månaden) har väckt en hel del uppmärksamhet.

– Jag räknar med att det får en del uppmärksamhet även nästa gång, säger Frida Bergvall.

Kort sagt

Frida Bergvall om...

... att hon tidigare har varit hyresgäst hos Byggebo:

– Jag tror att det är bra att ha varit på den sidan. Jag trivdes jättebra. Vi bodde i Kristineberg som jag tycker är ett jättetrivsamt område generellt.

... att vara kvinna på en ledande post:

– Jag tycker att det är bra att vi har fler kvinnor på poster. Det var en av anledningarna till att jag valde att satsa på det här.

... utmaningar för Byggebo efter att det stora Mejeriplansbygget är klart:

– Att hitta en balans och se vart vi är på väg tror jag är jätteviktigt.

... om kommunens mål att ha 30 000 invånare år 2030:

– Jag tycker att vi är på rätt väg. Det händer mycket i Oskarshamn.

Visa mer...

Fakta

Byggebo

Omsättning: 178 781 000 kronor

Resultat: 3 758 000 kronor

Antal anställda: 38

Bostadsbestånd: 2 300 lägenheter (knappt 20 procent av bostadsmarknaden och cirka 40 procent av hyresmarknaden i kommunen)

Soliditet: 13,62 procent

Ägare: Oskarshamns kommun

Fotnot: Siffrorna gäller 2017.

Visa mer...