Fullspäckad vår på Kulturhuset

Oskarshamn Artikeln publicerades
"Vi hoppas och tror att det blir en spännande vår", säger Eva-Lott Harrysson och Henric Oscarsson.
Foto:Jimmy Larsson
"Vi hoppas och tror att det blir en spännande vår", säger Eva-Lott Harrysson och Henric Oscarsson.

Framgångsrika kvinnor, musikfåglar, Hitlersten och bluescafé. Kulturhuset har satt ihop ett fullspäckat vårprogram.

Sedan 2014 har Kulturhuset haft evenemang på onsdagskvällarna.

– Vi hade ett litet avbrott i höstas av olika anledningar. Nu gör vi en nysatsning till våren, säger Henric Oscarsson, kulturstrateg.

Det är han och Eva-Lott Harrysson som har satt ihop vårprogrammet med föredrag, utställningar och aktiviteter. Programmet innehåller något för alla.

– Vi vill ha ett levande kulturhus, så vi försöker få med så många som möjligt i huset. Det ska vara upplevelser för både barn och vuxna, säger Eva-Lott Harrysson.

Vårens första onsdagsevenemang äger rum den 7 februari då både Historiska föreningen och Hembygdsföreningen Oskarshamn-Döderhult har föreläsningar. Först ska det handla om Anders Gustavssons grundläggarfirma, sedan ska Thomas Gren berätta om den så kallade Hitlerstenen som bröts i Vånevik på 1940-talet.

På internationella kvinnodagen den 7 mars utlovas föredrag med framgångsrika och kreativa kvinnor i Oskarshamn. Vilka kvinnor som ska hålla föredrag blir en överraskning.

Två veckor senare, den 28 mars, handlar det om musikfåglar. Sten Andreasson berättar om fågelsång i musiken och musiken i fågelsången. Samtidigt ställer Barbro Hermansson ut fågelkonst hela veckan.

På internationella parkinsondagen den 11 april föreläser Bongomin Churchill Otto, neurolog på Oskarshamns sjukhus, om hur kultur kan bidra till ett bättre liv vid kroniska sjukdomar.

Vid flera tillfällen under våren blir det bluescafé med kulturchefen Peter O Ekberg som värd. Han kommer att ha lokala bluesutövare som gäster i en musikalisk pratshow.

Förutom onsdagsevenemangen utlovas bland annat museilördag, sportlovsaktiviteter, familjelördag, påsklovsaktiviteter och utställningar.