"Gäller att inse allvaret"

Oskarshamn Artikeln publicerades
Vallhallaskolan i Oskarshamn.
Foto:Ida Svensson
Vallhallaskolan i Oskarshamn.

Oskarshamn har haft två hot om skolskjutningar på kort tid. "Det är en oroande utveckling", säger bildningsnämndens ordförande Magnus Larsson (C).

Två högstadietjejer låg bakom det falska skolskjutningshotet mot Kristinebergsskolan för en månad sedan ungefär. I slutet av förra veckan framfördes ett nytt hot, via Instagram, om en skolskjutning – den här gången mot Vallhallaskolan i Oskarshamn. Polisen har ännu inte berättat vad som ligger bakom hotet. En ung person har dock blivit förhörd – och polisen uppger att hotbilden är borta.

Hotet mot Kristinebergsskolan beskrevs som ett ungdomsspratt som gick över styr. Det återstår att se om situationen är densamma i det andra fallet.

– Det gäller att inse allvaret och tänka sig för. Åklagaren ska försöka väcka åtal i Kristinebergsfallet. Konsekvenserna kan bli tuffa för de två ungdomarna. Detta är något som de riskerar att bära med sig resten av livet. Det är jättetragiskt – de ska ju ha framtiden för sig, säger Magnus Larsson.

– Skolan måste naturligtvis markera att detta inte är okej – men samtidigt handlar det om att få med sig ungdomarna på banan igen – att ge dem så goda förutsättningar som möjligt, så att de klarar resten av livet. Det är en balansgång.

– Det var ett skämt som gick fel – men det står ändå för något djupare. Varför drar man ett så allvarligt skämt?

Skolledningarna jobbar nu hårt för att den här typen av hot inte ska framföras igen. Det förebyggande arbetet är givetvis mycket viktigt, fastslår Magnus Larsson.

– Det gäller att prata om det här – och förklara vad det handlar om. Här kan vi använda både resursteamen och elevhälsan.

Magnus Larsson vill också passa på att berömma skolledningarna på Kristinebergsskolan och Vallhallaskolan.

– De har skött detta på ett mycket bra sätt. De agerade snabbt och korrekt och med största allvar, säger han.

Varför sker den här typen av händelser, tror du?

– Det är en svår fråga – men vi ser en samhällsutveckling, där människor hamnar i utanförskap på olika sätt. Det kan exempelvis handla om bakgrund eller sexuell läggning. Allt blir så mycket tydligare i dag, när vi har sociala medier som Instagram och Snapchat. Man blir otryggare som människa när man inser att man inte hinner kontrollera all information som läggs ut om en själv.

Ett inlägg i sociala medier kan också – många gånger – vara ett rop på hjälp, resonerar Magnus Larsson.

– Undersökningar visar att våra ungdomar inte mår riktigt bra i alla lägen. Många känner sig stressade och otrygga, både i och utanför skolan. Här tror jag att sociala medier spelar en väldigt stor roll.

– Samhället har en stor roll att spela här. Vi måste vara där och förklara, hjälpa och stötta. Samtidigt är det svårt att hinna med och bemöta och förklara allt. Det är ingen lätt uppgift. Det går så fort i sociala medier. Allt sprids som en löpeld.