Gårdsloppis på Runnö: ”Vi hoppas att det ska bli en tradition”

Runnö Artikeln publicerades
Sabina Persson och Cristina Dahlberg hoppas att många ska delta i loppisen.
Foto: Privat
Sabina Persson och Cristina Dahlberg hoppas att många ska delta i loppisen.

I juli arrangeras en gårdsloppis på ön Runnö där de som bor på gårdar på ön får möjlighet att delta. Cristina Dahlberg som är en av arrangörerna hoppas det ska bli en tradition.

Gårdsloppisen arrangeras den 24 juli och alla gårdar som deltar kommer att vara utmärkta på en karta som kommer kunna hämtas på brandstationen. Arrangörerna är loppisentusiasterna Sabina Persson och Cristina Dahlberg som såg ett behov av loppisen på ön.

– Det är ganska krångligt att ta ut saker hit i och med att det inte finns någon broförbindelse, så alla måste ju ta ut saker med båt. När man har dragit ut möbler eller en frys eller någonting sådant och sen inte behöver det så måste man ju ta tillbaka det i land så det är ganska besvärligt. Då tänker jag att det är smidigare om man kan hålla på och byta grejer och ge till varandra här ute, istället för att behöva ta allting via stan. Om man har en cykel över är det bättre att kunna sälja den till en granne än att behöva ta tillbaka den till land, säger Cristina Dahlberg.

Att loppisen inföll just den 24 juli är något som är väl genomtänkt då det rör sig mycket folk på ön under de veckorna.

– Det kul med en aktivitet. Lördagen innan den veckan som vi planerar loppisen har vi en segeltävling som heter Runnö runt där man seglar runt hela ön. Det är också en tennisturnering den veckan så det brukar vara mycket folk, så det är en lämplig vecka. Det ligger ju också lite i tiden med loppis, säger Cristina Dahlberg.

Cristina Dahlberg och Sabina Karlsson brukar vara sommar åka till fastlandet och vara en heldag på olika loppisar. Men i år ville de istället ordna så att de som bor på Runnö ska kunna sälja och köpa saker.

– Det är inte så mycket att det kommer folk hit från fastlandet utan det är ganska mycket de som bor här på ön. Vi har inte testat det här förut men vi har ju själva kört en loppis när vi byggde om vårt hus och då var det bara dem andra på ön som kom hit.

Något mål över hur många som ska delta har inte Cristina Dahlberg men hon hoppas att det är fler gårdar som ännu inte anmält sig som vill vara med.

– Vi bara testar det här, vi själva kommer att vara med och sen är det några till, så det lär nog i alla fall bli tre-fyra gårdar minst som deltar men jag hoppas att det blir ännu fler.

På loppisen kommer besökarna bland annat att kunna fynda porslin, cyklar, hemvävda mattor och ägg från höns på ön. Cristina Dahlberg berättar att de också har en förhoppning om att loppisen ska kunna bli en återkommande tradition.

– Jag vet inte hur ofta man skulle kunna ha loppis men vartannat år eller så kanske. Vi hoppas att det ska bli en tradition.

Förutom loppis kommer besökarna också kunna få ta del av tipspromenad för både stora och små och även en kaffeservering.

– Mina barn ska snickra ihop ett chokladhjul har dem tänkt men vi får se hur det går. Men våra ungar har ett litet bageri här på sommaren som säljer bröd på morgnarna och då tänker vi att det bageriet skulle få anordna en liten kaffeservering.