Genuint och närproducerat på ny mässa

Solstadström Artikeln publicerades

I helgen strömmade hundratals människor till en öl- och matmarknad i den lilla byn Solstadström. Det fanns allt från chilimarmelad till egenbryggd lageröl.

– Jag ville göra något för de näringsidkare som finns här i närområdet inom mat och dryck, då kom jag på detta med en mässa, säger Tomas Palmgren, arrangör och som även kallas ”mässgeneralen” lite på skoj.

Thomas Palmgren som arrangerat detta är väldigt nöjd med dagens mässa.
Foto: Sofia Thomson
Thomas Palmgren som arrangerat detta är väldigt nöjd med dagens mässa.

– Det ligger i tiden med närproducerat och det lokala. Fler och fler tycker att öl och mat inte ska behöva transporteras så långt. De som varit på denna mässa och sedan ser produkterna i butiken kommer att välja dem.

Det är omkring 400 besökare och det strömmar fortfarande till folk.

– Detta är jätteroligt, jag är jättenöjd och glad över att så många har kommit och att så många uttrycker att detta är väldigt bra, fortsätter Tomas Palmgren.

– Detta är ju även en liten avkrok och det är extra kul för det. När man bor långt ute på landet och långt ifrån samhällsstödet, då behöver man ta tag i saker själv. Och vi behöver finnas för varandra.

Monica Svensson ska strax smaka på öl från Hop Shed Brewery. – Men jag gillar egentligen inte öl, säger hon och skrattar.
Foto: Sofia Thomson
Monica Svensson ska strax smaka på öl från Hop Shed Brewery. – Men jag gillar egentligen inte öl, säger hon och skrattar.

– Denna dag visar att det finns ett stort intresse och att det finns möjlighet att kunna utveckla detta mer till nästa år, säger Björn Carlsson.

Som entrébiljett får man ett ölglas med loggan på, namnet Solstadström, en sol och lite vågor.

Entrébiljetten till mässan är ett ölglas.
Foto: Sofia Thomson
Entrébiljetten till mässan är ett ölglas.

En återkommande fråga från besökare till försäljarna är vilka distributionskanaler som finns, speciellt för dessa småbryggerier. Sedan diskuteras smaker, humle, blandat med skratt och glada leenden.

Sofie Brorsson får must i sitt entréglas från Misterhult. Det serveras av ägaren Clas Mark.
Foto: Sofia Thomson
Sofie Brorsson får must i sitt entréglas från Misterhult. Det serveras av ägaren Clas Mark.

Magnus Öhman började brygga öl som en hobby från början men jobbar nu tillsammans med Lars-Åke Olsson och Per Åström på Glabo gårdsbryggeri. De bryggde mer än de kunde dricka upp och började sälja efter att ha byggt om ett snickeri till ett bryggeri.

– Vi vill komma tillbaka till ölgrunden, säger Magnus Öhman. Vi vill att vår öl ska smaka som den gjorde i början av 1900-talet.

Han berättar vidare att deras bryggeri är noga med kvalitetssäkring, och att de skyndar långsamt.

– Vi vill att det alltid är bra kvalitet, att det smakar lika bra varje gång. Vi har också möjligheten att göra lageröl, och på denna mässa är vi dessutom det lokalaste bryggeriet, det ligger bara en liten bit bort.

Vid ett bord står Lena Spanning och säljer bland annat chilimarmelad.

– Den är vår specialitet och vi odlar såklart all chilin själva.

Det finns även hamburgare, chokladhjul och mycket annat på mässan. Även den yngre generationen har hittat hit och köper lotter, smakar marmelad eller mumsar på någon lokal köttbit, exempelvis en hamburgare från ”Håkans glada grisar.”

 

Chokladhjulet har ständigt besökare och fina vinster delas ut.
Foto: Sofia Thomson
Chokladhjulet har ständigt besökare och fina vinster delas ut.
Från vänster Nathalie Adolfsson, Elfrida Karlsson, Matilda Sieling och Elin Adolfsson.
Foto: Sofia Thomson
Från vänster Nathalie Adolfsson, Elfrida Karlsson, Matilda Sieling och Elin Adolfsson.