Gymnasieelever frågade ut politiker inför EU-valet

Oskarshamn Artikeln publicerades
Elever på Oscarsgymnasiet fick ställa frågor till politiker från KD, V, S, M, L, SD och C.
Foto: Jimmy Larsson
Elever på Oscarsgymnasiet fick ställa frågor till politiker från KD, V, S, M, L, SD och C.

Vad gör ni för miljön? Hur ställer ni er till EU:s nya upphovsrättsdirektiv? Och vad är EG? Det var några av frågorna som Oscarsgymnasiets elever ville ha svar på under en politikerutfrågning inför EU-valet.

Alla partier som sitter i EU-parlamentet i dag var inbjudna till måndagens politikerutfrågning på Oscarsgymnasiet, där publiken bestod av elever från årskurs 2 och 3. Samtliga partier utom MP, som fått förhinder på grund av sjukdom, skickade en representant till utfrågningen.

– Valet den 26 maj handlar om att ni ska få välja vilka som ska sitta i Europas riksdag, och det är viktigt att ni också vet att EU är inrikespolitik. EU påverkar er vardag här i Oskarshamn, sa Anna Hedh (S) som var den enda EU-parlamentarikern bland politikerna (hon ställer dock inte upp i årets val).

Politikerna fick svara på ja- och nejfrågor med hjälp av gröna och röda lappar.
Politikerna fick svara på ja- och nejfrågor med hjälp av gröna och röda lappar.

Övriga som deltog var Louise Arnesson (C), Eric Dicksson (KD), Mathias Karlsson (L), Måns Linge (M), Vincent Palmqvist (SD) och Richard Deichmann (V).

– Den 26 maj står Europa inför ett vägval. Antingen kommer Europa att gå mot mer av splittring och att samarbetet raseras inifrån eller så håller vi ihop i Europa och gjuter mod i samarbetet, sa Måns Linge som förordade det sistnämnda alternativet.

Politikerna fick bland annat svara på ja- och nejfrågor genom att hålla upp gröna och röda lappar. En fråga där alla sju var överens, och som även en elev i publiken ville ha svar på, löd: ”Var det rätt beslut som EU tog om den nya upphovsrättslagstiftningen?”

– Absolut inte. Det var inte ett bra beslut, och det är konstigt att alla röstar nej när man inte röstade så i Europaparlamentet, sa Eric Dicksson och fortsatte:

– Vi tycker inte att Europa ska pilla i sådana här saker, utan Europa ska hålla på med de stora frågorna som handlar om klimat, gränsöverskridande brottslighet och sådana saker.

Anna Hedh (S) var den enda EU-parlamentarikern bland politikerna.
Anna Hedh (S) var den enda EU-parlamentarikern bland politikerna.

Anna Hedh poängterade att hon inte ställde sig bakom upphovsrättsdirektivet när frågan togs upp i parlamentet.

– Jag röstade nej till artikel 11 och artikel 13. Vi var två socialdemokrater som gjorde det. Vi röstade nej, men Socialdemokraterna i stort hade en annan åsikt.

Efter att politikerna lagt ut texten i klimatfrågan räckte en elev i publiken upp handen och sa:

– Det låter ju bra det ni säger om miljön, men hur vet vi att det kommer att göras någonting?

Richard Deichmann menade att Vänsterpartiet utmärker sig i den frågan.

– Vi har ett solklart record. Granskare efter granskare säger att det är vi som har den bästa gröna politiken, det är vi som gör vad vi säger.

Louise Arnesson lyfte fram Centerpartiets klimatarbete.

– Vi har en Europaparlamentariker, Fredrick Federley, som har gjort oerhört mycket för klimatet i EU.

Anna Hedh tipsade om webbsidan votewatch.eu där man kan se hur de olika partierna har röstat i EU-parlamentet.

– Vi har gjort väldigt mycket den här mandatperioden som har varit viktigt och bra, sa hon och nämnde att man till exempel har förbjudit bekämpningsmedel och onödig plast.

Mathias Karlsson (L) fick förklara skillnaden mellan EG och EU.
Mathias Karlsson (L) fick förklara skillnaden mellan EG och EU.

Mathias Karlsson, som menade att Liberalerna är en garant för att EU:s freds- och demokratiprojekt ska fortsätta, väckte huvudbry i publiken när han även pratade om EG.

– Vad är det? undrade en elev.

– När vi gick med i EU en gång i tiden hette det inte EU utan då var det Europeiska gemenskapen, svarade Mathias Karlsson.

Vincent Palmqvist berättade att Sverigedemokraterna vill flytta tillbaka makt till EU:s medlemsstater.

– EU-samarbetet har växt hela tiden sedan vi blev medlemmar, till synes okontrollerat, och vi vill därför skära rejält i EU. EU måste banta, tycker vi.