"Ha alltid kondomer i byxfickan"

Oskarshamn Artikeln publicerades
Informatörer från Noaks Ark informerar om könssjukdomar och HIV.
Foto:Riksförbundet Noaks Ark
Informatörer från Noaks Ark informerar om könssjukdomar och HIV.

Under festivalen Latitud 57 informerar förbundet Noaks Ark om könsjukdomar och HIV. De är där för att öppna diskussionen, slå hål på myter och ge människor mer kunskap om HIV.

I sommar och under festivalen Latitud 57 tycker Viyan Yousef på Noaks Ark att en extra tanke ska gå till att skydda sig mot HIV. Humant immunbristvirus eller HIV är ett virus som försvagar immunförsvaret och kan obehandlat leda till sjukdomen AIDS.

– Det är lätt att glömma bort säkerhetsaspekten på sommaren. Det är väldigt viktigt att tänka på att skydda sig på alla sätt, både med solskyddsfaktor och kondomer. Ha alltid kondomer med dig i väskan eller fickan. Även om du har partner, ta med kondomer och dela ut till dina vänner, säger Viyan Yousef, informatör på Noaks Ark i Småland och Halland.

Det viktigt att tidigt upptäcka om att man har HIV-infektion. Symtomer som kan vara HIV är om du har lättare att bli förkyld, upplever yrsel, får oregelbundna utslag och viktnedgång. De flesta märker inte alls av att de är smittade, och det är därför viktigt att testa sig. På Noaks ark drop-in mottagning kan man testa sig och får svaret inom 15 minuter. Provtagaren får vara helt anonym. Den som inte har möjlighet att ta sig till Noaks Ark i Växjö, kan testa sig på en vårdcentral.

– Jag rekommenderar att alla testar sig för HIV. Inte bara för sin egen skull men också för andra. Det kostar inget och ingen kan neka dig att ta ett HIV-test. Mitt tips är att gå och testa sig när man haft samlag med en ny partner. Vänta i åtta veckor från det man har haft sex innan man testar sig. Gör det också lite då och då, det skadar inte, säger Viyan Yousef, informatör på Noaks Ark i Småland och Halland.

Under fredagen och lördagen på Latitud 57 kommer flera informatörer på Noaks Ark besvara frågor om könssjukdomar, dela ut kondomer och godis.

– För det första är vi måna att folk ska prata om HIV. Det är jättekul när folk får aha-upplevelser när de får lära sig något nytt. Vi vill att stigmatiseringen kring HIV ska försvinna och vi försöker motverka det genom att ge information, säger Viyan Yousef.

Fakta

HIV

HIV är en förkortning för Humant immunbristvirus. Viruset försvagar immunförsvaret och kan utan behandling utvecklas till AIDS.

Hivinfektion överförs främst genom sexuell kontakt eller genom blodkontakt, då oftast vid injektionsmissbruk.

Man kan bära infektionen utan att ha symtom och det kan därför dröja innan man får en diagnos.

6 800 personer lever med en känd HIV-diagnos i Sverige.

En HIV-smittad kan leva hela sitt liv med sjukdomen. Bromsmediciner kan få ner viruset på knappt mätbara nivåer.

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.