”Handlingen, inte tanken som räknas”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Stefan Einhorn föreläste för fullsatta Ceciliakapellet på Oskarshamns folkhögskola under lördagen.
Foto: Gustav Röriksson
Stefan Einhorn föreläste för fullsatta Ceciliakapellet på Oskarshamns folkhögskola under lördagen.

Hur kan en enskild människa göra skillnad och göra världen till en bättre plats för sina medmänniskor är en fråga många kanske ställer sig. Det föreläste Stefan Einhorn om under lördagen på Oskarshamns folkhögskola.

– Jag mötte för en tid sen en man som förlorat sin hustru. Han hade blivit självmordsbenägen efteråt men snart vände allt. En vecka efter hans fru dött ringde en sjuksköterska ifrån avdelningen där hon vårdats för att fråga hur det var med honom. Den medmänskliga gärningen fick honom att fortsätta vilja leva, säger Stefan Einhorn, professor på Karolinska Institutet, författare och föreläsare.

Under lördagen höll han föreläsning om dels sitt tidigare arbete men också hans bok som kommer i höst ”Konsten att göra skillnad”. Många hade tagit sig till Ceciliakapellet på Oskarshamns folkhögskola för att lyssna.

– Tror ni att svenskar är lyckliga, frågar han publiken.

Få räcker upp sin hand men enligt Einhorn visar statistiken något helt annat. Ungefär runt 91 procent av svenskarna anser sig vara lyckliga. Men när är vi som lyckligast i livet?

– Lyckligast är man när barnen flyttar hemifrån, säger Stefan Einhorn och får rungande applåder och skratt som svar.

Men att vara lycklig är egentligen ett sidospår. Temat var trots allt hur den enskilda människan kan göra världen bättre för sina medmänniskor. Och visst, svälten världen över har minskat, extrem fattigdom halverats och barnadödligheten har sjunkit till fyra procent sedan 60-talet.

Publiken diskuterade med varandra under Einhorns värderingsövningar.
Foto: Gustav Röriksson
Publiken diskuterade med varandra under Einhorns värderingsövningar.

Stefan Einhorn fortsätter med att det inte bara är politiker, näringslivstoppar och opinionsbildare som kan förändra. Utan varje människa kan göra skillnad för mänsklighetens fortlevnad. Detta har han skrivit om tidigare, i sin bok ”Konsten att vara snäll”.

– Men varför ska man vara snäll då? Här finns tre starka argument, säger Stefan Einhorn.

Han fortsätter att berätta om att det är bra för vår egen skull, studier visar att njutningscentrumet i hjärnan aktiveras när vi människor hjälper varandra.

– Då kan vi alltså slänga våra haschpipor. Samma del av hjärnan aktiveras av god mat och sex, så då kan vi sluta med det också, säger Stefan Einhorn.

Det andra argumentet är att goda gärningar sprider sig som ringar på vattnet. Stefan Einhorn utvecklar med att det är trots allt är tilliten till varandra som får vårt samhälle att fungera, så vi kan fortsätta lita på varandra och våra institutioner.

– Därför är det inte orsaken, utan handlingen som räknas. Ordspråket ”det är tanken som räknas” tycker jag vi ska slänga på sophögen, säger Stefan Einhorn.

Efter detta går han över i vilka tre egenskaper som potentiellt kan rädda mänskligheten från undergång. De är mod, klokhet och att kontrollera våra dåliga sidor. Med klokhet menar han dels att kunna förstå andra människor, både i sympati men också att ha empati. Ett problem här är att alla tänker inte likadant. Därför vill han att man ska sträva efter att behandla andra som de vill bli behandlade. Detta kallar Einhorn för ”den gyllene regeln 2.0”.

– I studier har det visat sig att cancerpatienter skulle testa en experimentell medicin, om det så bara var en procent chans att de skulle överleva. När man ställer samma frågor till läkare vill de till exempel helst ha 25 procent chans att klara sig, säger Stefan Einhorn.

Att kontrollera sina mörka sidor är något han bedömer som svårt. Detta ser han som en produkt av att rädsla, en försvarsmekanism hos alla människor ofta blir irrationell. Till exempel visar studier att vi är mer rädda för att prata inför folk än att hamna i krig och konflikter eller att bli allvarligt sjuk.

Till sist väljer Einhorn att presentera tre tips för den som vill göra världen bättre och samtidigt leva ett lyckligare liv.

1. Var generös, inte bara med pengar utan även beröm och uppmuntran.

2. Välj bort konflikter. Även om du vinner konflikten har du fått en fiende. Möt aggressivitet med en tillmötesgående attityd och tolerans.

3. Lev som ett föredöme. Barn och vuxna gör inte som andra säger, utan som andra gör. Därför måste vi leva som goda exempel.