Här planeras 24 nya bostadsrätter

Havslätt Artikeln publicerades
I dagsläget är det ett skogsområde på fastigheten i Havslätt där GBJ Bostadsutveckling vill bygga 24 nya bostadsrätter.
Foto: Jimmy Larsson
I dagsläget är det ett skogsområde på fastigheten i Havslätt där GBJ Bostadsutveckling vill bygga 24 nya bostadsrätter.

24 nya bostadsrätter kan byggas i Havslätt. Samtidigt visar siffror från Svensk Mäklarstatistik att Oskarshamn är en av de kommuner där priserna på bostadsrätter har ökat mest.

Det är GBJ Bostadsutveckling AB som planerar att uppföra fyra stycken tvåplanshus med totalt 24 bostadsrättslägenheter på fastigheten Blyet 5, som ligger vid korsningen Saltviksvägen/Ekorrvägen – ett 100-tal meter från Havslätts camping.

I dagsläget finns ett skogsområde på den aktuella fastigheten. Där ligger också Metodistkyrkans gamla sommarhem, som ska rivas om planerna blir verklighet.

GBJ är ett byggföretag med kontor i Växjö, Värnamo, Göteborg, Stockholm och Karlskrona. Under de senaste åren har bolaget bland annat byggt 150 lägenheter i Kalmar.

Projektet som planeras i Havslätt blir GBJ:s första i Oskarshamn.

– Det är en spännande marknad att bygga lite nytt på. Vi tror att marknaden är mogen för nybyggnation, säger Gunnar Hilding, entreprenadchef på GBJ Bostadsutveckling.

Oskarshamn är en av de kommuner som haft störst prisökning på bostadsrätter under årets första tre månader. Priserna på bostadsrätter i Oskarshamn har ökat med 20 procent, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av. Endast Höganäs (+33 procent) och Härnösand (+30 procent) har haft större prisuppgångar. I många andra kommuner har bostadsrättspriserna tvärtom minskat.

Det genomsnittliga priset på en bostadsrätt i Oskarshamns kommun är nu 731 000 kronor, vilket fortfarande är betydligt lägre än rikssnittet som ligger på 2,4 miljoner.

Metodistkyrkans gamla sommarhem finns på fastigheten, som numera ägs av Oskarshamns kommun.
Metodistkyrkans gamla sommarhem finns på fastigheten, som numera ägs av Oskarshamns kommun.

Blyet 5 i Havslätt är ett av de kommunägda områden som samhällsbyggnadskontoret för två år sedan pekade ut som lämpliga för nybyggnation.

– Vi fick en inbjudan från Oskarshamns kommun som vi tackade ja till, säger Gunnar Hilding.

Under tisdagen tas ett förslag till markanvisningsavtal upp till beslut i kommunstyrelsen.

– Om allt går som det är tänkt blir det byggstart på senhösten, säger Gunnar Hilding som berättar att bygget väntas ta drygt ett år att genomföra.

– I god tid innan julen 2019 ska det vara klart.

Försäljningen av bostadsrätterna ska enligt planerna inledas i juni. Det handlar om tre- och fyrarumslägenheter med tillgång till egen carport på området. Bolaget vill att förhandsavtal tecknas för minst 70 procent av lägenheterna innan man börjar bygga.