Hektiskt dygn för Thomas Gustafsson - från storbrand till ny vd-post

Oskarshamn Artikeln publicerades
Thomas Gustafsson under ett besök i Kalmar hamn. Då hade han ordnat virkestransporter från Ryssland till Tvärskog.
Thomas Gustafsson under ett besök i Kalmar hamn. Då hade han ordnat virkestransporter från Ryssland till Tvärskog.

På samma dygn fick Thomas Gustafsson hantera storbranden på Andrewex Tvärskog Timber och Smålandshamnars styrelsemöte där han fick jobbet som ny vd för Smålandshamnar.

Klockan två på måndagsnatten fick Thomas Gustafsson samtal att det brann på sågverket i Tvärskog. Då började en lång arbetsdag som rundades av sent på kvällen med en bilfärd hem från Oskarshamn. Där hade han efter ett styrelsemöte i Smålandshamnar fått jobbet som Anders Jonssons efterträdare.

– Det var en väldigt märklig situation. Men det var bara och trycka i sig ett par Red bull på vägen upp till Oskarshamn och det gick ju bra. Jag är glad och stolt för utnämningen till vd, säger Thomas Gustafsson.

Styrelseordförande Peter Wretlund är glad att ha fått rekryteringen i hamn. Anders Jonsson slutar vid månadsskiftet mars-april och vice ordförande i styrelsen Lars Karlsson, som har ett förflutet som hamnchef i Oskarshamn blir tillförordnad vd tills Thomas Gustafsson tillträder.

– Valet föll på Thomas Gustafsson som vd för att han är regionalt förankrad. Han har erfarenhet att leda organisationer och gjort det bra. Han är stabil och metodisk. Men inte minst har han hungern, han är sugen på det här uppdraget, säger Peter Wretlund.

Med sin bakgrund som sjöofficer och vd inom träindustrin, bland annat som kund till Smålandshamnar, har Thomas Gustafsson nu hamnat där hav och land möts, som vd för Oskarshamns och Västerviks hamnar.

– Hamnen i Oskarshamn, som jag haft mest kontakt med som vd för Andrewex, är känd för att vara en serviceinriktad och flexibel hamn. Kunden känner att den får valuta för sina pengar.

Thomas Gustafsson vid Tvärskogssågen.
Foto: Mats Holmertz
Thomas Gustafsson vid Tvärskogssågen.

Han tillträder senast 4 september i år men redan nu har han inlett en diskussion med sitt nuvarande arbetsgivares polska ägare om nedkortad uppsägningstid så han kan skola in sig på sitt nya jobb.

– Jag vill snabbt sätt mig in i verksamheten. Jag har en stor lust och iver att komma igång. Förhoppningsvis kan jag börja någon dag i veckan redan nästa vecka och öka upp tiden successivt tills jag är inskolad på alla rutiner och kan ta över.

Efter att ha satt sig in i arbetets alla delar är planen att fortsätta utveckla fördelarna att styra över två hamnar. Det ekonomiska resultatet har de senaste åren varit god och den stafettpinnen vill han ta över och föra vidare.

Thomas Gustafsson är bosatt i Lindsdal utanför Kalmar och det tänker han fortsätta vara.

– Jag har klockat 43 minuter från hemmet till Hamnens hus och det är ingen tid att pendla. Wretlund gör den omvända resan dagligen och vi får väl hälsa på varandra ute på E22, säger han.