"Helt klart oacceptabelt"

Oskarshamn Artikeln publicerades
Laila Naraghi (S), riksdagsledamot från Oskarshamn.
Foto:Kenny Bengtsson
Laila Naraghi (S), riksdagsledamot från Oskarshamn.

Migrationsverkets beteende är oacceptabelt, anser riksdagsledamoten Laila Naraghi (S), som lyfter upp ämnet i en fråga till migrationsministern.

På tisdagen lämnade Laila Naraghi in en fråga till justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S).

Hon undrar vilka åtgärder han och de övriga i regeringen tänker vidta för att människor ska kunna känna förtroende för Migrationsverket.

Hon vill att rutinerna vid mottagandet av asylsökande ska förbättras.

– Migrationsverkets beteende är helt klart oacceptabelt. Man beter sig inte så mot människor. Migrationsverket måste få ett tydligare direktiv. Därför lyfter jag den här frågan. Samtidigt vet jag inte hur tydligt man måste skriva direktivet för att Migrationsverket ska förstå att det här beteendet inte är okej, säger Naraghi till tidningen.

I frågan till Morgan Johansson skriver Laila Naraghi om sin hemkommun, Oskarshamn, där Migrationsverket avvecklar boenden för asylsökande.

"Ett aktuellt exempel på hur detta genomförs är från ett boende där de asylsökande ska transporteras långväga till norra Sverige, till orter såsom Vittangi och Svappavaara. Höggravida kvinnor och barnfamiljer, en del med barn som bara är några veckor gamla, ska transporteras uppemot 18 timmar med tåg/buss. De ska genomföra upp till åtta byten med väntetider på flera timmar mitt i natten. Inga uppgifter om vart de asylsökande kan vända sig för att få mer information har getts av Migrationsverket", skriver Laila Naraghi i frågan till justitie- och migrationsministern.

Hon påpekar dessutom att de asylsökande inte får ta med sig alla sina tillhörigheter på resan norröver.

Laila Naraghi konstaterar att Migrationsverkets agerande slår hårt – inte minst mot barnen.

"Oskarshamns kommun har vid flera tillfällen varit i kontakt med Migrationsverket för att barnperspektivet ska komma främst i behandlingen av de asylsökande. Senast i december lyfte kommunen kritik, igen, mot Migrationsverkets behandling av asylsökande barn."

"Med sitt agerande går Migrationsverket mot såväl kommunen som den bygd som har engagerat sig i att välkomna dessa människor. Migrationsverkets agerande och bristande kommunikation riskerar att göra att människor förlorar förtroendet för myndigheten och svensk migrations- och etableringspolitik", skriver Laila Naraghi.

Hon är förstås medveten om att en minister inte får gå in och styra i enskilda fall.

– Därför har jag skrivit frågan på det här sättet. Liknande problem finns även i andra delar av Sverige.

När kan svaret från Morgan Johansson komma?

– Det kan ta ett par dagar innan frågan har registrerats. Jag skulle tro att svaret kommer i slutet av den här veckan eller under nästa vecka, säger Laila Naraghi.

Vår tidning har tidigare berättat att flyktingar, som i dag bor i Figeholm, ska bussas upp till Kiruna och andra orter runtom i norra delen av landet.

– Sverige är ett avlångt land – men vi har bra boenden även i Kiruna, sa Cecilia Karlsson, chef för Migrationsverket i Kalmar län, när vi pratade med henne häromdagen.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.