"Hjälp oss"

Oskarshamn Artikeln publicerades
"Jag har svårt att se att församlingarna skulle kunna gå in med mer pengar om kommunbidraget till LP-kontakten försvinner", säger Dennis Rydh, som är kassör i LP-kontaktens ideella förening i Oskarshamn.
Foto:Peter Rosén
"Jag har svårt att se att församlingarna skulle kunna gå in med mer pengar om kommunbidraget till LP-kontakten försvinner", säger Dennis Rydh, som är kassör i LP-kontaktens ideella förening i Oskarshamn.

LP-kontaktens ideella förening vädjar till kommunpolitikerna: "Hjälp oss med ett halvårsbidrag, så att vi kan avveckla under ordnade former."

Det säger Dennis Rydh, som är kassör i LP-kontaktens ideella förening i Oskarshamn.

Vår tidning har tidigare berättat att LP-kontaktens årliga kommunbidrag på 330 000 kronor ser ut att försvinna från och med den 1 januari nästa år – om den politiska majoriteten i kommunstyrelsen får igenom sitt förslag i budgetfullmäktige den 27 november. Problemet för föreningen är att den, som arbetsgivare, har ett arbetsrättsligt ansvar fram till halvårsskiftet 2018, då LP-kontaktens föreståndare Kerstin Landén går i pension. Lön ska betalas ut under uppsägningstiden, som sträcker sig över sex månader i det här fallet.

– Vi vädjar till församlingarna om hjälp under de sex månaderna. Vi måste klara av våra lagstadgade åtaganden på något sätt. Förhoppningsvis får förnuftet råda på budgetfullmäktige, säger Dennis Rydh.

Han berättar att den politiska majoritetens sparförslag slog ner som en blixt från klar himmel – utan förvarning. Föreningen fick informationen på ett styrelsemöte i slutet av oktober.

– Det är väldigt kort framförhållning för den som vill se om sitt hus. Hade vi fått den här informationen sex månader innan, eller helst ett år innan, så hade vi hunnit vidta åtgärder i tid. Vi fick inget rådrum. Det är det stora bekymret.

Dennis Rydh är socialdemokrat och aktiv som kyrkopolitiker, men partikamraterna har inte gett honom någon form av förvarning, berättar han.

Hur ska ni kunna klara av era åtaganden om inte kommunen ställer upp och betalar ut ett halvårsbidrag 2018?

– Jag vet inte – det står skrivet i stjärnorna. Vi har inte tillräckligt med medel just nu.

Dennis Rydh berättar att Kerstin Landén tidigare hade ett så kallat nystartsjobb, vilket innebar att tjänsten delvis finansierades med en bidragsdel från Arbetsförmedlingen. Men lagstiftningen förändrades och bidraget upphörde vid halvårsskiftet i år.

– Vi har således ett fullt kostnadsansvar för anställningen. Och föreningens verksamhet finansieras med bidrag från 18 församlingar, enskilda personer, några föreningar, lokalt näringsliv och Oskarshamns kommun.

Har du hört något om hur de styrande politikerna ställer sig till att eventuellt betala ut ett halvårsbidrag?

– Nej, jag har inte hunnit ta kontakt med någon än – och ingen har kontaktat mig, säger Dennis Rydh.

– Men jag hoppas att de förstår att vi inte kan trolla med knäna. Vi vädjar allra ödmjukast. Det är en unik situation – och vi har haft ett gott samarbete med kommunen under alla år.

Dennis Rydh berättar också att föreningens styrelsemedlemmar kan bli personligt ansvariga för att den aktuella uppsägningslönen betalas ut, om det inte kommer in pengar från annat håll.

– Så kan det bli i och med att det är en ideell förening och inte ett aktiebolag. Men förhoppningsvis går det inte så långt.

Säg att tillräckligt många politiker ändrar sig, så att LP-kontakten får behålla sitt bidrag som vanligt. Får ni vara kvar i församlingshemmet nu när fastigheten har bytt ägare?

– Det är EA Fastigheter, i Kalmar, som har tagit över. Men vi har fått besked om att hyresgästerna sitter i orubbat bo. Sedan kan det alltid förändras, men då kommer framförhållningen att vara större.

Och i detaljplanen står det väl att det måste vara kyrklig verksamhet i fastigheten?

– Ja, det stämmer. Och LP-kontakten lever upp till det kravet.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.