Hopp om nya jobb för personal på Intermail

Oskarshamn Artikeln publicerades
Veronica Appelqvist Nilsson och Maria Hultgren har jobbat i 28 respektive 31 år i kuvertfabriken.
Foto:Jimmy Larsson
Veronica Appelqvist Nilsson och Maria Hultgren har jobbat i 28 respektive 31 år i kuvertfabriken.

Andra företag har redan visat intresse för personalen på Intermail, vars fabrik i Oskarshamn ska läggas ner. "Jag ser väldigt ljust på att det ska lösa sig", säger produktionschefen Lotta Miss.

Kuverttillverkningen pågår som vanligt när vi besöker fabriken på Sörviksvägen på fredagsmorgonen. Produktionen ska vara igång fram till den 16 mars.

– Vi försöker hålla huvudet högt och kämpa på, säger offsettryckaren Veronica Appelqvist Nilsson som har jobbat på företaget i 28 år.

För några dagar sedan fick personalen besked om att Intermail lägger ner all sin kuverttillverkning.

– Det var lite väntat att beskedet skulle komma, men det var ändå lite chockartat när det väl kom, säger Veronica Appelqvist Nilsson.

Flera av de anställda säger samma sak. Att kuvertbranschen befinner sig i en nedåtgående spiral kände de till – så sent som i augusti varslades 16 personer om uppsägning. Men att det skulle bli en nedläggning redan nu kom som en överraskning.

– Många av oss har jobbat väldigt länge. 27 år är den genomsnittliga anställningstiden för de som är kvar här, säger Lennart Svensson, GS-fackets klubbordförande på Intermail.

Själv har han jobbat i 30 år på företaget, som hette OP-Kuvert innan det blev uppköpt av den danska koncernen Intermail 2007.

– Det har varit en bra arbetsplats, och under många år hade vi en väldigt bra utveckling.

För tio år sedan hade företaget 370 anställda i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Oskarshamnsfabriken hade över 100 anställda så sent som för fem år sedan.

Med digitalisering och e-brevlådor har efterfrågan på kuvert minskat kraftigt, vilket har lett till stora nedskärningar.

– Vi har jobbat jättehårt med både konsolidering och besparingsåtgärder. Det har vi varit jätteduktiga på, men nu går det inte längre, säger produktionschefen Lotta Miss.

55 personer blir uppsagda i Oskarshamn när fabriken läggs ner. Fem personer som jobbar med försäljning kommer att få erbjudande om anställning hos konkurrenten Bong.

– Jag är otroligt imponerad av den arbetsmoral som finns här, säger Lotta Miss som konstaterar att personalen jobbar på och stöttar varandra efter det tunga beskedet.

De som blir uppsagda kommer att få hjälp att hitta nya jobb. Lotta Miss berättar att flera företag redan har hört av sig och visat intresse för personalen.

– Jag ser väldigt ljust på att det ska lösa sig. Vi har ett bra företagsklimat i Oskarshamn och är öppna mot varandra i ett sådant här läge.

De anställda verkar vara eftertraktade på arbetsmarknaden.

– Av de 16 personer som blev varslade i höstas har alla redan fått jobb.

Veronica Appelqvist Nilsson jobbade på Domus innan hon fick anställning i kuvertfabriken som 20-åring. Att söka nytt jobb efter 28 år på samma företag blir en utmaning.

– Jag har aldrig skrivit CV, säger Veronica Appelqvist Nilsson som kan tänka sig att byta bransch.

– Jag är väldigt kreativ. Blommor skulle vara jättekul att jobba med.