Hot om skolskjutning på fyra skolor i Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades
Gymnasieeleverna Daniella Lundqvist och Hanna Karlsson tror att hotet är menat som ett skämt, men de är ändå lite oroliga.
Foto: Mohammad Abdulrahim
Gymnasieeleverna Daniella Lundqvist och Hanna Karlsson tror att hotet är menat som ett skämt, men de är ändå lite oroliga.

Polisen har hittat ett hot på instagram om skolskjutning under torsdagen den 17 maj på fyra av kommunens skolor. Tillsammans med bildningsförvaltningen har polisen beslutat att ändå ha skolorna öppna, men med poliser i närheten.

Under tisdagskvällen hittade polisen ett hot på instagram om skolskjutning på Vallhallaskolan, Rödsleskolan, Kristinebergskolan och Oscarsgymnasiet. Enligt hotet skulle det ske på torsdagen.

– Polisen ringde strax innan klockan nio i morse, säger bildningschefen Lotta Lindgren.

Hur reagerade du?

– Eftersom det hänt tidigare kände jag mig rätt trygg med vilka frågor jag skulle ställa till polisen. Sedan satte vi i gång informationskedjan och ringde alla rektorer. Det vi lärt oss från de tidigare två hoten är att det är viktigt med likvärdig och regelbunden information.

Bedömningen att hålla skolorna öppna trots hoten har gjorts i samråd med polisen.

Bildningsförvaltningens utvecklingsledare Silvana Hedenlo och bildningschefen Lotta Lindgren.
Foto: Lotta Zaar
Bildningsförvaltningens utvecklingsledare Silvana Hedenlo och bildningschefen Lotta Lindgren.

– Polisen säger att av erfarenhet brukar de här hoten inte vara något, men vi vet inte. Vi kan inte själva göra bedömningen om hotet kommer verkställas eller inte.

Lotta Lindgren förstår att det finns föräldrar som kanske vill hålla sina barn hemma.

– Om en förälder anmäler frånvaron är det giltig frånvaro.

Hotet gör att det kommer att finnas poliser kring skolorna på torsdagen.

– Vi kommer att höja vår närvaro som en trygghetsskapande åtgärd, säger polisens presstalesman Robert Löffel.

– Det kommer att synas poliser i anslutning till de aktuella skolorna.

Vid 15-tiden på onsdagen hade ännu ingen misstänkt gripits för hotet om skolskjutningar.

– Vi jobbar med att klargöra vem som ligger bakom. Vi har specialister som hjälper utredaren med det, säger Robert Löffel.

Polisen har under onsdagen hållit förhör med ett flertal personer för att få reda på vem som har lagt upp hotet på instagram.

– Vi har pratat med olika människor även unga personer, men ingen som är misstänkt.

Har ni informerat deras föräldrar?

– Vi har följt de regelverk vi har vid förhör med unga människor.

Eleverna Fredrik Juthe, Oscar Holm och Hampus Back tittar på en pappersutskrift av hotet mot Oscarsgymnasiet. De tar inte hotet på allvar utan tänker komma till skolan som vanligt på torsdagen. Till höger står Daniella Lundqvist.
Foto: Muhammad Abdulrahim
Eleverna Fredrik Juthe, Oscar Holm och Hampus Back tittar på en pappersutskrift av hotet mot Oscarsgymnasiet. De tar inte hotet på allvar utan tänker komma till skolan som vanligt på torsdagen. Till höger står Daniella Lundqvist.

Kommunen går ut med information om hotet på hemsidan. Föräldrar och elever i grundskolan får information via Unikum och på gymnasiet ges den på skolans facebooksida.

Information 2 om hotbild mot Vallhallaskolan, Rödsleskolan, Kristinebergskolan och Oscarsgymnasiet publicerades 15.08 på onsdagen.

”Efter en avstämning med polisen framkommer att hotbilden kvarstår gällande en skolskjutning som enligt hotet ska ske under torsdagen 17 maj 2018. I sambedömning med polisen beslutar bildningsförvaltningen att hålla verksamheterna öppna som vanligt under torsdagen. Ändras hotbilden omprövas beslutet. Nästa information ges via hemsida, Unikum och mail 180517 senast kl 09.00.”

Den som har upplysningar om hotet bes kontakta polisen på 114 14 eller direkt till sin rektor.

Instagraminlägget med hotet.
Instagraminlägget med hotet.

Förra året riktades hot om skolskjutningar mot Vallhallaskolan och Kristinebergsskolan. En 15-årig pojke dömdes i februari till ungdomsvård för hotet mot Vallhallaskolan. Hotet mot Kristinebergsskolan beskrevs som ”ett ungdomsspratt som har spårat ur”. Två tjejer på skolan erkände att de låg bakom hotet.

Fakta

Tidigare hot om skolskjutningar i Oskarshamn

Den 13 september 2017 fick Kristinebergsskolans rektor kännedom om att någon hade skrivit ”Watch out. Vi planerar en schoolshooting på Kristinebergsskolan” på det sociala mediet Instagram. Senare samma dag erkände två tjejer på skolan att de låg bakom hotet. Polisen beskrev händelsen som ett ungdomsspratt som hade spårat ur.

Den 5 oktober 2017 lades ett hot mot Vallhallaskolan ut på Instagram: ”Hej. Det är med ett nöje jag skriver det här. Jag kommer den 13/10 göra en skolsjutning på valhallaskolan. Jag är inte från oskarshamn.” En 15-årig pojke åtalades senare för hotet. Han frikändes i tingsrätten, men efter att domen överklagats till hovrätten dömdes pojken till ungdomsvård med särskild föreskrift. Hovrätten menade att han lagt upp inlägget på Instagram för att skrämmas.

Visa mer...