Hotell Ett blir äldreboende redan 2019

Oskarshamn Artikeln publicerades

Färre uthyrda hotellnätter fick vd:n Torbjörn Nyberg att fundera över framtiden för Hotell Ett. Framtiden visade sig vara ett äldreboende.

Hotell Ett ska byggas om till äldreboende. För att det ska bli verklighet ska kommunfullmäktige godkänna ett avtal med fastighetsägaren.
Hotell Ett ska byggas om till äldreboende. För att det ska bli verklighet ska kommunfullmäktige godkänna ett avtal med fastighetsägaren.

Torbjörn Nyberg, vd för Hotell ett och Fastighetsaktiebolaget Svikten i Oskarshamn, har informerat personalen på hotellet. De tio personerna kommer att behöva se sig om efter ett nytt jobb inom snar framtid.

– Jag är inte det minst orolig för personalen. Jag vet att andra dragit i dem förut. De är trevliga och sociala med hög servicekänsla.

Samtidigt kommer ett äldreboende att innebära fler arbetstillfällen. Planen är att bygga om och ut hotellet så det rymmer 50 lägenheter på 35-40 kvadratmeter fördelat på fem avdelningar. Totalt skulle då 50 personer arbeta där. Delar av hotellet ska också användas som kontor för omsorgen.

Hans planer har mottagits väl av politiken men det officiella beslutet ska fattas den 11 juni på kommunfullmäktige. Och det är bråttom för kommunens önskemål är att öppna första delen redan i juni 2019.

– Ska vi hinna bygga om och anpassa lokalen behöver vi ett snabbt beslut, säger Torbjörn Nyberg.

Hotellet är en gammal simhall och delar av den liksom spa-avdelningen kommer finnas kvar.

– Nu går vi från att vara Oskarshamns bästa hotell till Oskarshamns bästa äldreboende, säger Nyberg som kommer att hyra ut byggnaden till kommunen.

Han har drivit hotellet i nio år och sett förändringen. Från affärsresande till Scania, OKG och liknande industrier till turistnätter.

– Oskarshamn saknar en stor turistmagnet som Astrid Lindgrens värld. Det finns 50-70 hotellrum för mycket i staden och då är det ändå högkonjunktur i landet. Jag hoppas att det här gynnar övriga hotell som vågar satsa och utvecklas.

Valet att gå från hotell till äldreboende har en naturlig förklaring. Detaljplanen tillåter vård och handel i lokalerna. Att bygga om till lägenheter var inget alternativ då ny detaljplan hade försenat processen med minst ett år.

– Nu får våra äldre ett centralt boende med bra gemensamhetslokaler närhet till kyrka, park och bra med parkeringsplatser för besökande.