Inga öronmärkta medel till landsbygden i majoritetens budget

Oskarshamn Artikeln publicerades
Annicka Gunnarsson, ordförande för Hela Sverige ska leva Oskarshamn.
Foto: Kajsa Nilsson
Annicka Gunnarsson, ordförande för Hela Sverige ska leva Oskarshamn.

Ordförande för Hela Sverige ska leva Oskarshamn, Annicka Gunnarsson, har haft avstämningsmöte med kommunen och oroas över att det i den nya majoritetens budgetförslag inte finns några öronmärkta medel avsatta för landsbygdsutvecklingen.

Det är fem månader sedan Hela Sverige ska leva Oskarshamn och de fem bygderåden hade sitt senaste avstämningsmöte med kommunens politiker och tjänstemän. Mötet var uppskattat av alla deltagare och alla var överens om att mötesfrekvensen skulle fortsätta.

– Det är ett bra sätt att presentera bygderådens prioriterade frågor, säger ordförande Annicka Gunnarsson om mötet.

Och på torsdagskvällen var det så dags igen.

Bland nyheterna som Gunnarsson hade att berätta fanns att man sedan förra avstämningsmötet har fått, som första kommunbygderåd i Sverige, en alldeles egen logotype av riksorganisationen.

– Vi har också arrangerat ett politikercafé på Fredriksbergs herrgård där alla kommunens partier deltog i panelen. Där vi fick svar på våra frågor och besökarna fick svar på sina. Under oktober månad har vi även hållit fem bygderåd för att uppdatera de lokala utvecklingsplanernas aktuella status. Vi har även deltagit med tre representanter på Smålandsdagen på Kalmar slott. En dag för inspiration och framtidsspaning gällande besöksnäringen. Vi tog med oss många idéer hem, berättar Gunnarsson.

Under de senaste månaderna har man också skickat in en ansökan till Astrid Lindgrens Hembygd om medel på 30 000 kronor för att kunna delta i projektet ”Lokal mat från bygden”. Beslut på ansökan väntas inom kort och målet med projektet är att sammanställa en matkasse med lokala produkter till julen 2018 och påsken 2019.

– Matkassen kommer att bokas via Local Food Nodes och vi kommer samverka med lokala företag.

Inför avstämningsmötet med kommunens politiker och tjänstemän hade man läst igenom den nya majoritetens budgetförslag. Ett förslag man ger både ris och ros.

– Vi är glada över att S+M vill att ”hela kommunen ska leva” och att majoriteten fortsätter att ge vår förening ekonomiskt stöd och skapa kortare beslutsvägar för oss att söka medel på. Dock är vi oroade över att det under kommande mandatperiod inte finns några öronmärkta medel avsatta för landsbygdsutveckling. Man har utökat budgetposten för oförutsägbara medel, men de pengarna kan lika väl gå till sådant som gynnar staden istället, säger Annicka Gunnarsson.

Fakta

Prioriterade frågor från bygderåden

Bockara: Aktivitetsyta på skolgården, utbyggnad av fiber, utbyggnad av gång- & cykelbana, informationstavla på rastplats, förbättrad mobiltäckning.

Kristdala: Aktivitetsyta på Dämmen, utbyggnad av fiber, förbättrad mobiltäckning, återvinningscentral med självservice, återvinningsstation i Ishult.

Misterhult: Ta vara på kommunalhuset, ta vara på Hultgården.

Fårbo/Figeholm: Belysning och väg runt Norrån, förbättrat underlag på cykelvägen Figeholm-Oskarshamn, P-plats vid Fårbo motionsspår, ökad turism, ställplatser för husbilar.

Påskallavik: Seniorboende, ny träffpunkt, säkrare avfart från E22 södra, bättre bussturer genom samhället ut till E22:ans busshållplats, ett aktivitetshus i hamnen.

Visa mer...