Insamling till ny lift fick ett lyft

Hjortberget Artikeln publicerades
Ett hundratal personer hade tagit sig till Hjortberget på lördagen. Jim Håkansson, ordförande i Hjortbergets Skidklubb och initiativtagare Jonas Andersson var glada över uppslutningen.
Foto: Andreas Bendroth
Ett hundratal personer hade tagit sig till Hjortberget på lördagen. Jim Håkansson, ordförande i Hjortbergets Skidklubb och initiativtagare Jonas Andersson var glada över uppslutningen.

Det må vara barmark fortfarande, men på Hjortberget låtsades man inte om det när jippotävlingen Hjortberget Super-G kördes på lördagen med syftet att få in mer pengar till en ny skidlift.

I flera år har Hjortbergets Skidklubb jobbat för att få in pengar till en ny skidlift. Den befintliga liften togs i bruk i början av 1970-talet, och är enligt ordförande Jim Håkansson både maskinellt och säkerhetsmässigt i stort behov av pension.

– För att vi ska kunna ha en riktigt bra anläggning krävs en ny lift, säger Håkansson.

Av de 600 meter lift som behövs har man hittills samlat in drygt 420 meter. Det är över 2,1 miljoner kronor, men mer behövs och de senaste åren har insamlingen gått trögt. Därför anordnades på lördagen ett stort event för att ge insamlingen en nytändning.

Initiativtagare är Oskarshamnslöparen Jonas Andersson.

– Jag åker själv skidor och var säsongare på en skidanläggning i Österrike i åtta år så jag känner med klubben och vill hjälpa till i den mån jag kan, säger Andersson som använde sitt stora kontaktnät för att få med olika sponsorer.

– Förutom försäljning av varmkorv, kaffe och annat, som olika sponsorer står för så har vi 1 000 lotter som vi säljer. Snickar´n AB har också bidragit med ett presentkort på 1 000 kronor från Handel Oskarshamn som kommer lottas ut bland de som Swishar in 500 kronor eller mer till liften under eventet, berättar Andersson.

Super-G tävlingen bestod av 50 deltagare där själva tävlingen gick ut på att så snabbt som möjligt ta sig ner för Hjortberget, helst på skidor, men även andra färdmedel godkändes. Näst sist hamnade Jan Johansson med sin kajak.

– Det gick sådär. Men med lite hjälp kom jag ner i alla fall, det var det viktigaste.

Hur mycket eventet lyckades samla in till den nya liften gick inte att säga på lördagen. Men Jonas Andersson hade en förhoppning.

– Jag hoppas vi får in väldigt mycket och att kommunen slänger in den sista slanten på måndag.

Text uppdaterad:

Under söndagen meddelade Jonas Andersson på Facebook att insamlingen gav cirka 58 000 kronor. Förutom tävlingen på Hjortberget så anordnade Pub Munthe After Ski där tio procent av beloppet som kom in mellan klockan 16 och 20 på lördagen gick till den nya skidliften.

Enligt Andersson planerar man redan för ett nytt insamlingsevent.