Inspelningen av Eagles börjar närma sig

Oskarshamn Artikeln publicerades
Fanny Ekstrand, Michaela Hamilton, Alexandra Thönnersten, Anton Nyberg och Stefan H Lindén var på besök i Oskarshamn för att få en uppfattning om ”livet i staden” innan inspelningen börjar i höst.
Foto: Privat
Fanny Ekstrand, Michaela Hamilton, Alexandra Thönnersten, Anton Nyberg och Stefan H Lindén var på besök i Oskarshamn för att få en uppfattning om ”livet i staden” innan inspelningen börjar i höst.

Den stora SVT satsningen ”Eagles” ska börja filma i Oskarshamn i september. I veckan har en del av teamet bakom TV-serien varit i staden för att få inspiration till inspelningsplatser och manuset.

Produktionsbolaget New Stories ska tillsammans med SVT producera ungdomsserien ”Eagles” som ska handla om hur det är att växa upp som en tonåring i en mindre stad. Serien ska spelas in i Oskarshamn, något som föll sig naturligt då både producenten Stefan H Lindén och regissören Amanda Adolfsson är uppväxta i staden. I veckan har Stefan H Lindén varit på plats i Oskarshamn tillsammans med sina kollegor.

– Jag har varit här med de andra manusförfattarna och även fotograferna och regissören för att leta efter bra inspelningsplatser och för att de ska kunna få en känsla för hur det ser ut i Oskarshamn. Vi har sett oss runt om i hela staden, säger Stefan H Lindén.

Producenten Stefan H Lindén har själv bott i Oskarshamn där ”Eagles” ska filmas.
Foto: Magnus Gustafson
Producenten Stefan H Lindén har själv bott i Oskarshamn där ”Eagles” ska filmas.
”Är det några som vill låna ut sin bostad till inspelningen får de gärna höra av sig”- Stefan H Lindén

Under sin vistelse i Oskarshamn besökte de bland annat Oscarsgymnasiet och krogarna Kråkan och Åströms, för att se hur det ser ut där ungdomarna håller hus. De försökte även välja ut områden där huvudkaraktärerna ska bo i serien.

– Är det några som vill låna ut sin bostad till inspelningen får de gärna höra av sig, vi letar efter både radhus, villor och lägenheter. Vi söker boenden runt om i hela stan, bland annat i Kolberga och i Kristineberg.

Förutom att reka inspelningsplatser så intervjuade de även ett gäng med elever som går på Oscarsgymnasiet.

– Vi intervjuade ett par ungdomar för att få inspiration om hur det är att växa upp och gå på gymnasiet i Oskarshamn.

Nästa steg för teamet bakom serien blir att sätta huvudrollerna. Totalt fick de in runt 3000 ansökningar- och det är fyra huvudroller och fyra mindre roller som de ska sätta inom snar framtid.

– Just nu väljer vi mellan kring trettio personer som till slut ska bli åtta.

Är det någon Oskarshamnare?

– Det kan jag tyvärr inte säga. Men jag kan säga såhär, även om det inte blir någon från staden som får de största rollerna i serien så kommer vi helt klart ha oskarshamnare som syns i statistrollerna.

Skådespelare från den norska tv-serien Skam.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix / TT
Skådespelare från den norska tv-serien Skam.

Vad tycker du om att de flesta jämför Eagles med den norska serien Skam?

–Det är en felaktig liknelse, vi bygger mer vår serie på amerikanska referenser. Vi har inget mer gemensamt med Skam än att detta också är en ungdomsserie. Vi vill att Eagles ska tala för sig själv, även om det kan vara en smickrande jämförelse såklart då Skam är en oerhört populär serie.

Vad kommer ni att göra härnäst inför inspelningen i september?

– Det vi kommer att fokusera mest på blir att hitta rätt skådespelare, slutföra manuset och hitta inspelningsplatser som publiken kommer att gilla.

Eagles beräknas att sändas under våren 2019.