"Jag är arg, upprörd och besviken"

Oskarshamn Artikeln publicerades
På bilden ses K-huset på Rödsleskolan, där administrationsavdelningen ligger. Här har någon, eller några, sparkat sönder balkongstaketet. Skattebetalarna får stå för kostnaden. 2 bilder
Foto:privat
På bilden ses K-huset på Rödsleskolan, där administrationsavdelningen ligger. Här har någon, eller några, sparkat sönder balkongstaketet. Skattebetalarna får stå för kostnaden.

Drygt en miljon kronor – så mycket väntas den meningslösa skadegörelsen i Oskarshamns kommun kosta i år. "Jag är arg, upprörd och besviken över utvecklingen", säger tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S).

Under årets inledande sju månader har det kommit in fakturor – med koppling till olika former av skadegörelse – på sammanlagt 700 000 kronor.

– Det är förskräckligt, utbrister Yvonne Bergvall på en pressträff med lokaltidningarna under onsdagseftermiddagen.

Hon har tagit med sig ett antal bilder, för att vi ska få se några exempel. Det handlar, exempelvis, om administrationsavdelningen på Rödsleskolan, där balkongstaketet blev söndersparkat. En bild från Vallhallaskolans område visar hur någon har slitit ut ett elskåp.

– Det innebär alltså att man riskerade att få ström i sig själv. Bryts inte strömmen här, så kan – i värsta fall – en 2-3-åring, eller någon annan, få sätta livet till.

– Man undrar om de skyldiga har haft med sig verktyg för att kunna öppna?

I stadsparken står en ny offentlig toalett, som bekant. Den har varit utsatt för mycket skadegörelse.

– Man är dessutom uppe på våra fastighetstak. I natt var man återigen uppe på taket på Rödsleskolan, där man röker, äter och dricker blandade saker. Man kan ju ramla ner, säger Yvonne Bergvall, som även berättar att hängrännor har sparkats sönder.

Fakturorna för augusti har inte kommit in än – men tekniska kontorets personal kan redan konstatera att 2017 blir betydligt värre än 2016. Förra året landade totalsumman på 600 000 kronor.

Det är fastighetsavdelningen som får ta hela skadegörelsesmällen.

– Hur mycket pengar skulle inte vi ha kunnat använda till renovering av våra fastigheter för den miljonen?

– Under den här sommaren – från maj till och med augusti – har vi dessutom tvingats betala 22 000 kronor i månaden för extrabevakning. Delvis på grund av bränderna som vi har haft.

– Hos länsstyrelsen har vi ansökt om att få ha kameraövervakning vid Vallhallaskolan och Kristinebergskolan. Men vi fick nej på det. För mig är det ofattbart, med tanke på utvecklingen som vi har nu. Vi kommer att överklaga, säger Yvonne Bergvall, som också berättar att det kan bli aktuellt att förbättra belysningen vid skolorna.

Har ni fått tag i någon av dem som har ägnat sig åt skadegörelse?

– Tidigare i våras gick en förälder in och betalade. Föräldern var väldigt mån om att man ska göra rätt för sig. Vi vill att alla rapporterar så fort man ser något. Vi dokumenterar och polisanmäler allt. Det bekymmersamma är att vår självrisk är så hög vid varje enskilt fall att vi tvingas betala med skattepengar.

Spricker budgeten på grund av skadegörelsen?

– Nej, fast det här innebär att vi inte kommer att klara av att göra det fastighetsunderhållet som vi hade tänkt oss i höst. Och på gatuavdelningen blir det mindre med asfalt.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.