”Jag hoppas jag får börja jobba snart”

Oskarshamn Artikeln publicerades

Många av kvinnorna väntar på uppehållstillstånd. Under tiden vill de få chansen att komma ut i arbetslivet i Sverige. – Jag hoppas att jag börja jobba snart, säger Shatha Alhattab.

Naiela Alshaer har sökt sommarjobb som undersköterska och hoppas att hon får de så hon kan hjälpa de äldre och bli bättre på svenska.
Naiela Alshaer har sökt sommarjobb som undersköterska och hoppas att hon får de så hon kan hjälpa de äldre och bli bättre på svenska.

Kalejdo är en mötesplats för utrikesfödda kvinnor där de får möjlighet att lär sig om det svenska samhället och yrkeslivet. Tillsammans med Arbetsmarknadsenheten hade de under onsdagen en informationsträff om olika jobb i Sverige och Paulin Susay från föreningen OliviA var och berättade om sitt jobb som undersköterska. De pratade mycket om hur viktigt det är att lära sig det svenska språket för att lättare ta sig ut i arbetslivet men också hur viktigt de kommer vara om ett par år när den äldre generationen flyktingar hamnar på boendena och hunnit glömma bort det svenska språket som de kan nu.

Naiela Alshaer är ifrån Egypten och har bott i Sverige i tre år. Till sommaren har hon sökt sommarjobb som undersköterska.

– Jag hoppas jag får det. Det är viktigt att hjälpa äldre människor. Det är ett bra sätt att träna på svenskan med. Det är stor skillnad mellan länderna, i Egypten är det inte många som arbetar, säger Naiela, som fortfarande väntar på sitt uppehållstillstånd. I Egypten jobbade hon som socialarbetare för barn.

Flera av kvinnorna som är med har en hög utbildning från hemlandet, men har i Sverige hindrar språket dem från att utnyttja den.

– Jag arbetade som lärare i Syrien. Det vill jag göra här i Sverige med. Då är praktik en bra möjlighet för att börja lära sig, säger Shatha Alhattab.

Anna Ask arbetar som projektsamordnare på Arbetsmarknadsenheten i Oskarshamns kommun.
Anna Ask arbetar som projektsamordnare på Arbetsmarknadsenheten i Oskarshamns kommun.

Anna Ask arbetar som projektsamordnare på Arbetsmarknadsenheten i Oskarshamns kommun och är ansvarig för projektet Kalejdo, hon berättar om träffarnas påverkan för kvinnorna.

– Vi har fått jätte bra respons från kvinnorna. Men ibland kan de bli lite heta diskussioner när det gäller kulturkrockar, säger Anna Ask.

Som att inte ta i hand med män, det är något som inte är självklart för alla kvinnorna i gruppen. Kvinnorna kommer från bland annat Egypten och Syrien och har bara varit i Sverige i två till fyra år. När Paulin Susay berättade om sitt jobb var hon tydlig med att säga att som undersköterska på ett boende tar man hand om både kvinnor och män.

Kalejdo ordnar flera olika träffar och studiebesök för alla kvinnor med utländsk bakgrund och de diskuterar allt från olika jobb till jämställdhet och annat som finns i det svenska samhället.

– När vi till exempel pratar om simhallen så är det också bra att åka på ett besök dit för att också visa hur det ser ut. Visa att det inte är så skärmande så att de vågar sig dit igen, säger Anna Ask.

Projektet funkar även som en språkkurs där kvinnorna kan prata med varandra och bli bättre på sin svenska.

– Det är lätt att lära sig svenska, men det tar tid, säger Shatha Alhattab som tillsammans med sin syster Samah Alhabattha kom till Sverige från Syrien för två år sedan.

– Jag hoppas att jag börja jobba snart, säger Shatha Alhattab.

Paulin Susay visar med hjälp av Shatha Alhattab hur man hjälper de äldre på ett boende när man jobbar som undersköterska.
Paulin Susay visar med hjälp av Shatha Alhattab hur man hjälper de äldre på ett boende när man jobbar som undersköterska.