"Jag trodde att Löfven skulle bli en landsfader"

Oskarshamn Artikeln publicerades
Laila Naraghi (S) brukar kalla Torgny Nilsson för sin ”partifarfar”.
Foto: Jimmy Larsson
Laila Naraghi (S) brukar kalla Torgny Nilsson för sin ”partifarfar”.

När Torgny Nilsson (S) röstade för första gången var Tage Erlander statsminister och Socialdemokraterna fick ett väljarstöd på 46,2 procent. 60 år senare ligger S kring 25 procent i opinionsmätningarna. ”Jag trodde att Stefan Löfven skulle bli en landsfader på samma sätt som Tage Erlander, men där får jag nog fel tyvärr”, säger Torgny Nilsson.

Året var 1958 när den då 21-årige Torgny Nilsson blev röstberättigad och fick delta i sitt första val.

– Jag har inga särskilda minnen av det, men jag förstår att det var högtidligt, säger han.

Vanligtvis brukar han rösta på valdagen iförd skjorta och slips, men i år valde Torgny Nilsson att förtidsrösta i Stadshuset i sällskap av riksdagsledamoten Laila Naraghi, som brukar kalla Nilsson för sin ”partifarfar”.

– Torgny var kanslist när jag blev aktiv. Det var till Torgny jag kom efter skolan många gånger. Han tog emot mig och andra SSU:are med öppna armar och förklarade allt möjligt, vad alla ord betydde. Allt från kommunpolitiken till ideologiska uttryck och sådant, säger Laila Naraghi.

Nicke Rundquist och Lena Andersson tog emot Torgny Nilssons röster i Stadshuset.
Nicke Rundquist och Lena Andersson tog emot Torgny Nilssons röster i Stadshuset.

Den snart 81-årige partiveteranen kom in i politiken via sitt fackliga engagemang.

– Jag jobbade på varvet och var varvsklubbens kassör och ordförande i många år.

Genom åren har Torgny Nilsson haft förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna i såväl kommun- som landstingspolitiken. Han har även varit distriktsordförande i Broderskapsrörelsen, eller Socialdemokrater för tro och solidaritet som det heter numera, och haft andra uppdrag i partiorganisationen.

I årets kommunval är Torgny Nilsson den äldste kandidaten på S-listan, där han återfinns på sista plats.

– Det var hans eget krav, säger Laila Naraghi.

Han följer valrörelsen lite från sidan.

– Jag tycker att det är så stökigt och jag har svårt att vara riktigt engagerad genom att jag är så dålig på sociala medier och allt som händer där. Det står jag utanför, säger Torgny Nilsson och fortsätter:

– Jag fasar lite för utvecklingen, framför allt den högerextrema vågen som går.

Flyktingpolitik och lag och ordning är några av de dominerande frågorna i 2018 års valrörelse. Torgny Nilsson tycker att det finns vissa likheter med valrörelsen 1968.

– 1968 var det ju Pragvåren som det kallades. Då var det mycket internationellt och mycket om lag och ordning, rikets säkerhet och människornas oro som stod i fokus.

Torgny Nilsson hade sällskap av Laila Naraghi till förtidsröstningslokalen.
Torgny Nilsson hade sällskap av Laila Naraghi till förtidsröstningslokalen.

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet – ett valresultat som dagens socialdemokrater bara kan drömma om. Enligt opinionsmätningarna har partiet numera ett väljarstöd kring 25 procent.

– Det är alldeles för dåligt, säger Torgny Nilsson som tror att stödet för S kommer att växa fram till valet.

– När vi får presentera vårt valmanifest och får lite publicitet för det så stiger vi. Det brukar vi inte göra i valrörelser sägs det, men i år tror jag att vi är på väg uppåt.

Socialdemokraterna har framför allt tappat väljare till Sverigedemokraterna, vilket Torgny Nilsson har svårt att förstå.

– De sprider väldigt missnöje och är opportunistiska och menar att de klarar allt. De visar inte hur de ska göra, men gnälla förmår de. Och det går hem hos folk tyvärr.

– Den här opportunismen förekommer i hela Europa nu, så det är inte bara här utan det är överallt.

På frågan om det finns något som Socialdemokraterna hade kunnat göra bättre svarar Torgny Nilsson att partiet framför allt borde ha sagt nej till vinster i välfärden på ett tydligare sätt.

– Jag tycker att vi kunde ha varit tydligare och drivit det hårdare. Vänsterpartiet har varit skickligare kring det än vad vi har varit.

Tage Erlander och Olof Palme.
Foto: TT
Tage Erlander och Olof Palme.

Sverige står inför ett osäkert parlamentariskt läge, eftersom inget av de politiska blocken väntas få egen majoritet efter valet.

– Jag tror att vi kan lära lite av historien, säger Laila Naraghi och gör en återblick till åren 1920–1933, minoritetsparlamentarismens tid.

– Då var det också minoritetsregeringar som hela tiden behövde finna stöd utöver den parlamentariska bas man hade.

Torgny Nilsson pekar på partiledarens betydelse.

– Vi har haft starka och kunniga partiledare i Tage Erlander och Olof Palme som naturligtvis har betytt mycket för partiet i svåra situationer. Det kanske vi saknar i dag på samma sätt.

Stefan Löfven.
Foto: Sören Andersson/TT
Stefan Löfven.

Hur menar du att ni saknar det i dag?

– Jag trodde att Stefan Löfven skulle bli en landsfader på samma sätt som Tage Erlander, men där får jag nog fel tyvärr. Jag trodde att han som gammal Metallbas skulle kunna nå en sådan utveckling, men det ser inte ut att lyckas. Men vi får se, det är inte för sent än.

Är det viktigt, tycker du, att det finns en sådan landsfaderfigur i politiken?

– Ja, det behöver vi, det skulle vi tjäna på som folk, säger Torgny Nilsson och tillägger:

– Jag tror inte att Ulf Kristersson kan det bli det heller. Han har väldigt dåliga förutsättningar för det.

Kort sagt

Torgny Nilsson om...

... politikerförakt och Donald Trump:

– Det har utvecklats ett politikerförakt och vi är jagade i olika sammanhang. Nu är det till och med så att ni journalister är illa ute i den här utvecklingen och börjar ifrågasättas. Han den där idioten vi har borta i Amerika leder den här utvecklingen, det är kolossalt allvarligt. Det är ett väldigt hot mot demokratin.

... Oskarshamns nye kommunalråd Andreas Erlandsson (S):

– Andreas växer in i det här, det tror jag säkert. Han är kunnig och tillgänglig på många sätt och ligger med örat mot marken.

... skillnaden mellan förre kommunalrådet Peter Wretlunds och Andreas Erlandssons ledarstil:

– Jag har en känsla av att Peter har mer ifrån idrottsrörelsen med sig in i partiet och uppträder som en idrottsledare. Den bakgrunden har inte Andreas vad jag förstår utan han är mer politiskt fostrad och har utgått ifrån det.

... om fortsatt samarbete mellan S, C, MP och V i kommunen:

– Jag önskar att vi skulle få en större andel utav de lokala rösterna, men är det så att vi inte når dit så kan jag tänka mig att det är möjligt att fortsätta samarbetet. Jag ser att på den borgerliga sidan är man djupt splittrade och har inget att sätta emot.

... han någon gång har funderat på att byta parti:

– Nej, aldrig. Det har inte varit aktuellt.

Visa mer...