Juholt får kritik av minister

Oskarshamn Artikeln publicerades
Håkan Juholt tillträdde som Sveriges ambassadör på Island i september.
Foto:Privat
Håkan Juholt tillträdde som Sveriges ambassadör på Island i september.

Sveriges nye ambassadör på Island, Håkan Juholt, tror att Sverige går mot en diktatur. Uttalandet får kritik av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

I en stor intervju med Svenska Dagbladet, som har besökt Juholt på Island, pratar den förre S-ledaren och riksdagsledamoten från Oskarshamn bland annat om sin oro för Sveriges framtid.

– Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin, säger Håkan Juholt till Svenska Dagbladets reporter.

Senare utvecklar han sitt resonemang:

– Jag tror inte att hotet är en diktatur med rullande stridsvagnar på Sergels torg, utan ett expertstyre där vi inte låter landet styras av medborgarnas värderingar. Demokratin glider oss ur händerna. Färre vill bli folkvalda, partierna tonar ned ideologin. Visst, jag ser en risk att det kan bli diktatur på sikt.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) är förvånad över hur Håkan Juholt pratar om Sverige.

– Det är ju anmärkningsvärt. Det är ambassadörers, precis som regeringens, uppgift att föra fram korrekta bilder av vårt land och främja vårt land i världen, säger Alice Bah Kuhnke till TT.

Uttalandet får även kritik från Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström.

"Som ambassadör och därmed Sveriges främsta företrädare på Island uppvisar Håkan Juholt en märklig inställning till det land han ska representera", skriver hon i en kommentar till TT.

Karin Enström vill att utrikesminister Margot Wallström kommenterar Juholts lämplighet i att företräda Sverige.

– Jag tänker inte publikt argumentera med en av mina ambassadörer. Han får nog förklara själv vad han tänker, säger utrikesminister Margot Wallström (S) om Juholts uttalande enligt TT.

– Han lär sig nog också inom kort, skulle jag tro, vad det innebär att vara en ambassadör, fortsätter Wallström.

Efter några intensiva dygn med Juholt gör Svenska Dagbladets reporter reflektionen att det är lätt att se varför han blev partiledare – men också varför han inte är det längre:

"Redan innan han valdes sa han i en P1-dokumentär att han var för yvig och att han varken hade kapaciteten socialt eller politiskt. Och visst skämtar han lite grovt för en ex-statsministerkandidat – även om det ofta är roligt ("Om du skriver det så åker jag hem till dig och bränner ner ditt hus"). Är lite för direkt och social, för oförställd. Både ödmjuk och lite skrytsam. Kanske inte tillräckligt statsmannamässig?"

Östra Småland/Nyheterna har frågat Håkan Juholt om han vill kommentera Alice Bah Kuhnkes kritik.

"Nej och vad jag sagt i olika sammanhang är att rörelseriktningen mycket tydligt är mot en teknokrati. Att folket i full demokratisk ordning väljer expertis före ideologi och värderingar. Men det är färdigkommenterat", skriver Juholt och fortsätter:

"Och jag anser att det aldrig kan vara fel att tala om hot mot demokratin hur dessa än ser ut. Vi är vana att se hotet som en elak diktator, mitt resonemang bygger på att det kanske är vi själva som över tid, av rationella skäl som väljer bort en värderingsburen demokrati och ersätter den med ett expertstyre. Det önskar jag att fler diskuterade och problematiserade kring. Men jag väljer att inte kommentera detta ytterligare idag."