Juholt har klivit i land på Island

Island/Oskarshamn Artikeln publicerades
"Här angör båten Seydisfjördur", berättar Socialdemokraternas förre partiledare Håkan Juholt, som numera är Sveriges nye ambassadör på Island. 2 bilder
Foto:privat
"Här angör båten Seydisfjördur", berättar Socialdemokraternas förre partiledare Håkan Juholt, som numera är Sveriges nye ambassadör på Island.

"Det känns väldigt mäktigt – och jag känner en stor ödmjukhet inför arbetsuppgiften", sa ambassadören Håkan Juholt när han på tisdagen klev i land på Island.

Socialdemokraternas förre partiledare Håkan Juholt, från Oskarshamn, blir på onsdagen officiellt välkomnad som Sveriges nye ambassadör på Island. Om någon vecka träffar han den isländske presidenten. Vi pratade med Håkan Juholt via telefon strax efter att båten hade angjort Seydisfjördur på tisdagseftermiddagen. Båtturen mellan Jylland, i Danmark, och Island tog totalt tre dygn.

– Jag ville få en större förståelse för människorna som lever på Island. Därför valde vi att åka båt. Jag vill förstå avståndet – och havet, som är en realitet för islänningarna. De har levt av fisken – och alla känner någon som har gått under ute till havs.

Hur har resan varit?

– Det har varit bekvämt. Jag och Åsa (hustrun) har läst mycket och suttit på däck och stillsamt betraktat oändligheten. Vi blickade ut mot horisonten och konstaterade att nu byter vi liv och ger oss ut på okända vatten. Det är en stark känsla. Vi lämnar livet som vi har levt i Sverige, med nära och kära och städer som man känner till. Nu kommer vi till en ny plats på jorden. Bohaget har redan anlänt till Reykjavik.

Har du lärt dig någon isländska?

– Några enklare fraser bara.

Håkan Juholt berättade att han vill sätta en personlig prägel på sitt uppdrag. Målsättningen är att få fler isländska ungdomar att välja studier i Sverige – och han vill även se fler vänortsutbyten. Han hoppas också kunna locka fler turister till Sverige – och det är redan bestämt att fem konstnärer från Sverige ska ställa ut sina verk i ambassadörsresidenset. Håkan Juholt vill även väcka islänningarnas intresse för svenska trähus.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.