Kackerlackor i sjukhuslokal

Oskarshamn Artikeln publicerades
I lokalen vistas periodvis många landstingsanställda och studenter.
Foto:Lotta Zaar
I lokalen vistas periodvis många landstingsanställda och studenter.

Arbetsmiljön är dålig på Kliniskt träningscentrum vid sjukhuset. Undervisning sker i mögellukt och ohyra har upptäckts i lokalen.

Det är liberalerna som slår larm om arbetsmiljön i en interpellation från Pierre Edström (L) till landstingsrådet Lena Segerberg (S).

Förutom skadedjur och mögel nämner han en översvämning som skett i lokalerna. Det handlar om en dusch med toalett i anslutning till övningslokalerna.

Där svämmade avloppet över och rann ut på golvet i övningssalen. När tidningen besöker lokalen känns fortfarande en obehaglig lukt och golvmattan ser ut att ha släppt i fogkanten.

För två år sedan fanns det möss i lokalen. Det var både muslort och möss som sågs. Anticimex fick bort mössen, men i fjol upptäcktes kackerlackor i sängkläder och i en väska. Enligt uppgift till tidningen var det organiskt material som lockat in kackerlackorna och det kan i sin tur ha kommit från det översvämmade avloppet.

Marie Åberg Petersson är länschef för Kliniskt träningscenter som bland annat har utbildning av landstingets medarbetare, introduktion för nyanställda. I lokalerna har även Linnéuniversitetet utbildning av sjuksköterskestudenter. Hon känner till de problem som interpellationen tar upp.

– Vi har haft möten om det här och dokumenterat problemen. Mögellukten är ett bekymmer för de anställda som har astma eller allergi.

– I flera års tid har det arbetats med en lösning. Under tiden har vi blivit fler och fler som är i lokalerna.

Sjukhuschefen Birgitta Hjalmarsson beklagar situationen.

– Problemet är att vi är för trångbodda. Någon annan måste flytta på sig och så ska vi renovera den lokalen så att Kliniskt träningscentrum kan vara där.

Frågor

Interpellationen

Liberalerna vill veta varför inget har gjorts åt arbetsmiljön, vilka åtgärder som planeras och när de ska ske. Enligt deras interpellation har träningscentrums lokal dömts ut vid skyddsronder 2015 och i fjol. Flera medarbetare har klagat över hälsoproblem. Liberalerna anser också att träningscentrum blir ett dåligt skyltfönster mot studenterna.

Visa mer...