Kalejdo fick chansen att träffa statsministern

Oskarshamn Artikeln publicerades
Statsminister Stefan Löfven tog sig tid att komma och hälsa och ta en bild med kvinnorna från Kalejdo i Oskarshamn.
Foto: Privat
Statsminister Stefan Löfven tog sig tid att komma och hälsa och ta en bild med kvinnorna från Kalejdo i Oskarshamn.

Det blev ett minne för livet när kvinnorna i Kalejdo fick chansen att träffa statsminister Stefan Löfven och blev inbjudna till riksdagen av riksdagsledamoten Laila Naraghi

Det blev minst sagt en händelserik dag för kvinnorna från Kalejdo som fick åka upp till huvudstaden och se och uppleva riksdagen på nära håll. De elva veckorna tillsammans avslutades med en resa.

– Vi har pratat mycket om delaktighet och inflytande. om grundlagarna, om rösträtt och om att vi alla är lika mycket värda. På resan får de se se praktiskt hur regering och riksdag fungerar, säger Anna Ask, projektsamordnade för Kalejdo.

När de kom fram blev det först en rundtur i Gamla stan.

– Några tyckte att det liknade Damaskus med små gränder och små affärer.

Laila Naraghi (S) mötte upp dem och följde dem till riksdagen.

– Hon klämde in oss mellan två jätteviktiga möten. Vi fick hälsa på utrikesministern Ann Linde och socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi.

Kvinnorna i Kalejdo fick också chans att träffa energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman som berättade lite om vad det var som fick honom att engagera sig politiskt.

Laila Naraghi visade dem runt i riksdagen.

– Jag har tagit emot flera grupper från Kalejdo tidigare och jag har även besökt deras verksamhet i Oskarshamn. Under rundvisningen berättade jag om hur vi arbetar i riksdagen och vi pratar om vår demokrati här i landet. Jag tar ofta och gärna emot besök från Oskarshamn och från länet, riksdagen tillhör oss alla, säger Laila Naraghi.

Några av kvinnorna ville väldigt gärna träffa Stefan Lövfen och Laila Naraghi lyckades få till ett snabbt möte.

– Han kom och hälsade och föreslog att vi skulle ta en bild, säger Anna Ask.

Det blev väldigt uppskattat.

– De var alldeles lycksaliga efteråt. Att få komma så nära och besöka ett parlament är helt otänkbart i deras hemländer. Det blev en väldig boost att politikerna tog sig tid att prata och lyssna på dem, säger Anna Ask.

I bussen hem blev det många samtal om vad de varit med om och om hur demokratin fungerar i Sverige.

Fakta

Kalejdo

Kalejdo startade 2017 som ett projekt för att stärka och motivera utlandsfödda kvinnor genom att skapa bättre förutsättningar för dem till studier, jobb och ökad delaktighet i samhället. Sedan dess har många kvinnor varit med i projektet och varit väldigt nöjda. Under elva veckor träffas de och pratar om hälsa, jämställdhet, ekonomi, delaktighet och inflytande och arbetsmarknad. De gör studiebesök och utflykter och ibland får de besök av exempelvis en polis, en tandsköterska, en journalist eller en politiker.

Som avslutning har flera av grupperna åkt upp till Stockholm och fått besöka riksdagen och möta riksdagsledamoten från Oskarshamn.

Visa mer...
Det blev en minnesvärd dag för kvinnorna från Kalejdo som fick besöka riksdagen under sin dag i huvudstaden.
Foto: Privat
Det blev en minnesvärd dag för kvinnorna från Kalejdo som fick besöka riksdagen under sin dag i huvudstaden.