Kärlekstema på Kulturhuset

Oskarshamn Artikeln publicerades
Anne Ljung, Henric Oscarsson och Eva-Lott Harrysson tillsammans med två av utställningens intervjuobjekt på temat kärlek. Kamar Kherbin och Karin Lokrantz Nilsson (längst till höger).
Foto:Andreas Bendroth
Anne Ljung, Henric Oscarsson och Eva-Lott Harrysson tillsammans med två av utställningens intervjuobjekt på temat kärlek. Kamar Kherbin och Karin Lokrantz Nilsson (längst till höger).

Lagom till Alla hjärtans dag var det premiär för utställningen 14 berättelser om kärlek på Kulturhuset. En utställning som vill visa att kärlek kommer i många olika former.

– Vi ville få med vidden av kärleksbegreppet, säger Eva-Lott Harrysson, verksamhetsansvarig på Kulturhuset som tillsammans med kollegorna Anne Ljung och Henric Oscarsson ligger bakom utställningen.

Genom olika kontakter har de träffat Oskarshamnsbor som fått berätta om sin kärlek. Kärleken till sin familj, kärleken till sin vän, kärleken till sin hund.

Sockersöta historier blandas med mer gripande. Som historien om Janat och Noorullah Mangal. De afghanska bröderna som förlorade hela sin familj, splittrades, men återförenades i Sverige och där ingenting för dem är viktigare nu än att få vara tillsammans.

– De säger att de ska aldrig lämna varandra igen. Att de kan dö för varandra och det i kontexten av att den ena brodern har uppehållstillstånd, medan den andra har fått avslag och riskerar att utvisas till Afghanistan. Jag grät när jag skrev texten, säger Eva-Lott Harrysson.

Dock hoppas hon att utställningen framför allt ska väcka känslor av glädje och hoppfullhet.

– Jag vill att utställningen ska vara en motpol till allt det elände som vi matas med varje dag.

Utställningen heter 14 berättelser om kärlek, men egentligen är det 13 berättelser som ställs ut. Den 14:e får man skapa själv framför en selfiespot där man under hashtaggen #14kärlek eller #14love lägger upp en selfie och ges chansen att berätta sin egen kärlekshistoria.

Den som inte vill exponeras på sociala medier kan bjuda på sina bästa kärleksknep i en gästbok vid entrén.

Utställningen finns att ta del av i en månad framöver.