KD om IVA-besked: ”Häpnadsväckande”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Rebecka Englund, Chatrine Pålsson Ahlgren och Ingemar Lennartsson från Kristdemokraterna är starkt kritiska till förändringen.
Foto: Jimmy Larsson
Rebecka Englund, Chatrine Pålsson Ahlgren och Ingemar Lennartsson från Kristdemokraterna är starkt kritiska till förändringen.

Kristdemokraterna känner oro för sjukhusets framtid efter beskedet om IVA. ”Detta är häpnadsväckande”, säger Chatrine Pålsson Ahlgren (KD).

Hon har varit landstingspolitiker sedan 1979 och säger sig inte ha varit med om något liknande.

– Jag har aldrig varit med om en sådan rekordsnabb hantering som denna, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

KD-veteranen konstaterar att beslut i frågan ska tas på regionfullmäktige den 31 januari, endast 22 dagar efter att utredningen presenterades. Att det inte finns mer tid för samråd med personal, patienter och allmänhet ser hon som odemokratiskt.

– Det är häpnadsväckande i politiska sammanhang att bete sig så här.

Chatrine Pålsson Ahlgren och hennes partikollegor Rebecka Englund och Ingemar Lennartsson känner stark oro för framtiden för Oskarshamns sjukhus efter onsdagens besked.

– Det är en stor förändring på vårt akutsjukhus och vi vet inte var det slutar, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Ingemar Lennartsson, gruppledare för KD i Oskarshamn, anser att förändringen skulle göra kommunen mindre attraktiv.

– Jag är förvånad att ingen av de andra gruppledarna har sagt något, säger han och utmanar gruppledarna i de övriga partierna att säga vad de tycker i frågan.

Enligt majoriteten finns en bred enighet kring slutsatserna i utredningen om IVA, men det är något som tillbakavisas av KD.

– Vi från oppositionen besökte sjukhuset i december och träffade personalen. De är djupt besvikna på hur man har jobbat med frågan.

Det beskrivs inte som en nedläggning. Ser ni det som en nedläggning?

– Absolut. Om det inte vore en nedläggning, varför skulle man ta upp det på regionfullmäktige? säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Sverigedemokraterna är också starkt kritiska till förändringen, som enligt partiet riskerar att få stora långsiktiga konsekvenser på flera områden.

– Jag betraktar det som ett misslyckande och att det skapar stor oro bland personalen men framför allt bland de som bor, arbetar och driver företag i mellanlänet, säger SD:s regionråd Martin Kirchberg.

Informationen från majoriteten har varit mycket bristfällig, menar SD.

– Det är en en process som pågått bakom lyckta dörrar, utan bred politisk insyn och påverkan, som nu leder till ett för Oskarshamns sjukhus ödesdigert grepp, säger Britt-Marie Sundqvist (SD).