Klass te16b på Oscarsgymnasiet är bäst i Sverige på fågelholk

Stockholm Artikeln publicerades
Klass te16b på Oscarsgymnasiet har tilldelats priset Guldholken för sitt vinnande bidrag i SM i fågelholk 2019.
Foto: Vidar Ruud,Naturskyddsföreningen
Klass te16b på Oscarsgymnasiet har tilldelats priset Guldholken för sitt vinnande bidrag i SM i fågelholk 2019.

Sverige snyggaste fågelholk är skapad av elever i klass te16b på Oscarsgymnasiet. Det slog Naturskyddsföreningen fast på söndagen.

Under helgen har Naturskyddsföreningens Trädgårdsmässa ägt rum i Stockholm. På mässan anordnas varje år SM i fågelholk där skolklasser från hela landet kan skicka in sina mest kreativa idéer. Allmänheten har kunnat rösta på sin favorit bland fågelholkarna på Facebook.

Klockan 15.45 på söndagen presenterades vinnaren: Trulletors Trollhytta från Oscarsgymnasiet som fick 38 procent av rösterna och därmed tilldelas utmärkelsen Guldholken.

– Det är fantastiskt att se hur stort engagemang som SM i fågelholk väcker, säger Martin Emtenäs från Naturskyddsföreningens styrelse som deltagit i årets jury.

– I år har tävlingen slagit rekord med de 544 deltagande holkarna! 15 587 personer deltog i omröstningen för att få fram vinnarna bland de tio finalisterna. Vi hoppas att alla ungdomarna som deltagit har haft riktigt roligt och att de fortsätter att titta på fåglar och engagera sig för natur och miljö.

Vinnarholken är skapad av Henrik Gustavsson, Axel Gustavsson och Karl Hjalmarsson i te16b.

– Det känns jättebra, häftigt, säger gruppledaren Henrik Gustavsson.

– Detta förväntade vi oss inte. Vi gjorde klart holken i sista minuten och hoppades bara på det bästa. Och det gick ju väldigt bra, kan man säga.

Hur lång tid har ni lagt ner på projektet?

– Det är svårt att säga. Men 3-4 lektioner och en massa tid utanför skolan. Absolut minst tio timmar har vi spenderat på den.

Varifrån fick ni idén till Trulletors Trollhytta?

– Vi kollade runt en lite på internet och vår lärare, Jan Gustavsson, tipsade oss om Pinterest där designers lägger upp bilder. Där hittade vi en fågelholk med liknande utseende som vi tog inspiration av.

En sista fråga, hur firar man en guldmedalj i SM i fågelholk?

– Det blir fest! Haha, nej men det blir en skön hotellnatt. Det är inte fel.

Fakta

Pallplatserna

1:a plats, Guldholken 2019, tilldelas klass te16b, Oscarsgymnasiet, Oskarshamn, för bidraget Trullettors Trollhytta. Det vinnande bidraget fick 5 920 röster (38 procent)

2:a plats, Silverholken 2019, gick till klass 6, Västerhaninge Montesorieskola, Handen, som med bidraget Hotell Skogsstugan fick 2 609 röster (19 procent).

3:e plats, Bronsholken 2019, delas ut till klass 5a i Kvinnebyskolan, Linköping, som samlade 1 893 röster (12 procent) med bidraget Granstammen.

Visa mer...