Klippinge får prestigefullt fiskepris: ”Det är en fantastisk stor ära”

Påskallavik Artikeln publicerades
Pelle Klippinge tilldelas Smedmanpriset för sitt stora engagemang inom flugfiske.
Foto: Jimmy Larsson
Pelle Klippinge tilldelas Smedmanpriset för sitt stora engagemang inom flugfiske.

Fiskaren och författaren Pelle Klippinge har tilldelats Smedmanpriset för sitt engagemang och sina böcker inom flugfiske.

Pelle Klippinge har i många år engagerat sig inom fiske speciellt inom flugfiske och har skrivit flera böcker om bland annat havsöring. Han ser priset som han tilldelats som en stor ära.

– Det var jättekul, det är en fantastisk stor ära att få det här priset till minne av en av Sveriges genom tiderna största flugfiskeprofil Rolf Smedman. Det var ett fint erkännande det var bara att plocka fram champagneflaskan här tillsammans med frugan och fira, säger Pelle Klippinge.

Priset delas ut av Dunkrokens gille och Klippinge får priset då han anses vara en av Nordeuropas främsta författare när det kommer till skildringar av flugfiske. Motiveringen till priset var bland annat att han med sitt engagemang och sina böcker har bidragit till att många fiskare får önskat resultat för sitt intresse. Pelle Klippinge berättar att han känner sig väldigt hedrad över motiveringen.

– Det känns jättefint, otroligt fina ord, man har svårt att ta in det. Man känner sig tacksam och hedrad, säger Pelle Klippinge.

Han ser priset som ett erkännande för sitt fiskevårdsarbete och tycker priset känns extra speciellt då han själv tagit över en av Rolf Smedmans platser i en stiftelse.

– Det är kul eftersom att det är ett erkännande för det fiskevårdsarbete som vi har lagt ner här i Emån under många decennier. Jag ersatte Rolf Smedman 1991 som ledamot i Gustav Ulfsparres Stiftelse som jobbar ideéllt med fiskevården i Emån. Det är så viktigt det här fiskevårdsarbetet som bedrivs i Emån. Utan det hade vi inte haft världens största havsöring som vi har här lokalt i Emån där det kommer folk från hela världen bara för att besöka ån. Det knyter ju också an till priset eftersom att Rolf var med och startade upp denna stiftelsen.