"Kommer inte bort från sitt missbruk"

Oskarshamn Artikeln publicerades
För fyra år sedan fick LP-kontakten behålla sitt årliga kommunbidrag efter en jämn omröstning i fullmäktige. Ja-sidan vann med 26 röster mot 21 i slutet av november 2013. Den 27 november ska frågan återigen behandlas av fullmäktigeförsamlingen. I kommunstyrelsen röstade den rödgröna politiska majoriteten och Moderaterna nej till en förlängning av bidraget. Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har sagt att de vill behålla bidraget. 5 bilder
Foto:Tomas Konigsson
För fyra år sedan fick LP-kontakten behålla sitt årliga kommunbidrag efter en jämn omröstning i fullmäktige. Ja-sidan vann med 26 röster mot 21 i slutet av november 2013. Den 27 november ska frågan återigen behandlas av fullmäktigeförsamlingen. I kommunstyrelsen röstade den rödgröna politiska majoriteten och Moderaterna nej till en förlängning av bidraget. Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har sagt att de vill behålla bidraget.

LP-kontakten har ingen fungerande missbruksvård – därför tar majoriteten bort verksamhetens kommunbidrag, berättar Andreas Erlandsson (S).

Kommunstyrelseledamoten Andreas Erlandsson konstaterar att Socialdemokraterna står fast vid sin hållning. Partiet har under många år påpekat att kommunen inte kan gå in och stödja en verksamhet där det är okej att fortsätta att vara aktiv i sitt missbruk.

– Vi satsar i stället på Gårdens förändringsboende. Där kommer de ifrån sitt missbruk. Kommunens och samhällets ansvar är att hjälpa människor att komma bort från sitt missbruk. Vi ska inte möjliggöra missbruket.

– På Gården är drogfrihet ett krav. Där får man också stöd och ett värdigt boende, samtidigt som man har ständig kontakt med socialtjänstens behandlare.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet vill plocka bort kommunbidraget på 330 000 kronor från och med 1 januari 2018.

Andreas Erlandsson säger att han har förståelse för att folk blir ledsna och besvikna.

– Det är klart att det har känts jättebra för dem som har kunnat gå dit och äta smörgås, dricka kaffe och vila en stund. Men de kommer inte bort från sitt missbruk.

Frågan, som redan har passerat kommunstyrelsen, avgörs slutgiltigt på budgetfullmäktigesammanträdet den 27 november. Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill behålla bidraget.

För fyra år sedan gick debattens vågor höga i frågan om LP-kontakten – och den gången fick verksamheten behålla bidraget. Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som ville ta bort det, blev nedröstade av Moderaterna, dåvarande Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Centerpartiet och Vänsterpartiet har följaktligen bytt fot sedan dess.

– Det finns, helt klart, olika uppfattningar i frågan inom Vänsterpartiet. Vi har en överenskommelse inom majoriteten om att vi ska gå den här vägen. Man upplever inte att verksamheten har haft den effekten som den skulle ha haft, säger Ingmar Hjalmarsson (V), som är ersättare i kommunstyrelsen.

Vad tycker du?

– Jag tycker att bidraget borde få vara kvar, svarar Ingmar Hjalmarsson.

Vi har – förgäves – sökt Vänsterpartiets Lena Granath, som är andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Centerpartiets Tommy Skoog, som sitter i kommunstyrelsen, säger så här:

– När det gäller kommunens hantering av människors problem, så är policyn att de ska vara fria från droger under behandlingen. Och vi vill koncentrera arbetet till kommunens verksamhet, där det finns ett professionellt kunnande kring de här sakerna.

Du tänker på Gården?

– Ja, bland annat. Ett gott hjärta räcker långt – men professionalismen är viktig.

– Det här är även en finansierings- och prioriteringsfråga, där det har uppstått svårigheter. Pengarna gör mest nytta i socialnämndens ordinarie verksamheter, säger Tommy Skoog.

Oppositionsrådet Eva-Marie Hansson berättar att Moderaterna inte har med bidraget till LP i sin budget.

– Vi vill ha ordning och reda – och vi såg varken någon ansökan eller någon redovisning från LP-kontakten. Vi hade inget att gå på. Det pratades om att verksamheten inte ska vara kvar. Kommer det fram något annat, så är det möjligt att vi ändrar oss och gör ett tillägg i vår budget på budgetfullmäktige. Men det ska finnas pengar för det också.

Bakgrund

Detta har hänt

Dennis Rydh, kassör i LP-kontaktens Ideella Förening i Oskarshamn, har skrivit ett brev till kommunstyrelsen, där han berättar att ett chocktillstånd vilar över LP-kontaktens verksamhet efter den politiska majoritetens besked om att det årliga bidraget från kommunen, på 330 000 kronor, försvinner från och med den 1 januari nästa år.

"Vi har under ett antal år haft ett gott samarbete med kommunen. Tillsammans med den kyrkliga världen i Oskarshamn med omnejd, har vi kunnat bedriva kontinuerlig verksamhet med egen personal, vilket har varit till stor fördel. Även om vi kanske har lite olika syn på resultat, så ser vi skillnad på människor som tidigare haft ett mera uttalat aktivt missbruk. Detta har hållits i schack på ett annat sätt. Sedan kan man aldrig luta sig tillbaka och vara nöjd, allt kan oftast bli bättre", skriver Dennis Rydh i brevet.

Han fortsätter:

"Det som blir ett stort bekymmer för oss är att bidraget ser ut att upphöra helt från och med 2018-01-01 – och vi som arbetsgivare har ett arbetsrättsligt ansvar, åtminstone fram till 2018-06-30, då var anställda Kerstin Landén går i pension", skriver han bland annat.

"Oavsett pension, eller ej, har Kerstin varit anställd så länge att det är sex månaders uppsägningstid som gäller. Oavsett om det finns möjlig verksamhet eller ej, så skall lön betalas ut, med allt vad detta innebär. Därför är föreningens vädjan att kommunen fortsatt beviljar bidrag under avvecklingsfasen, för i dagsläget ser vi inte hur en fortsättning skulle ta sig ut, eller ens vara möjlig. När det gäller årsredovisningen, så bifogas den till Rolf Persson (kommundirektören). Det har varit någon slags kommunikationsmiss från vår sida, olika personer har trott att någon annan skulle ordna med informationen, vilket resulterat i att ingen gjort det. Nu blir detta tillrättalagt", skriver Dennis Rydh.

LP-kontakten hjälper och stöttar människor som har drabbats av arbetslöshet eller alkohol- och/eller drogmissbruk.

Föreståndare på LP-kontakten är Kerstin Landén. Hon har en 75-procentig tjänst. Torbjörn Landén är anställd 15 timmar per vecka, i syfte att i första hand aktivera de manliga deltagarna.

LP-kontakten har öppet måndag-fredag mellan klockan 9 och 12. Mellan sex och 19 personer brukar besöka LP-kontakten varje dag. Under ett par semesterveckor sköts LP-kontakten av volontärer. Verksamheten har då öppet tre dagar per vecka. Varje fredag, med sommaren som undantag, serveras lunch för 35 kronor.

Kontakten har satsat på fredagsaktiviteter, främst för killarna. Ett antal hockeymatcher har besökts. Även grill- och boulekvällar har anordnats.

Påsk-, midsommar- och julbord har anordnats. Varje torsdag har det funnits möjlighet att delta i församlingens sopplunch. Alla vänner på LP-kontakten har fått matkassar från Svenska kyrkan till julen.

Under året har en del besökare avtjänat fängelsestraff samt varit på behandling eller sysselsättning.

Föreningen finansieras med bidrag från 18 församlingar, några föreningar och lokalt näringsliv, Oskarshamns kommun samt med bidrag från enskilda personer.

Arbetet vilar på en kristen värdegrund.

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.