Kommunen söker röstmottagare inför EU-valet

Oskarshamn Artikeln publicerades
En röstmottagare i samband med förra EU-valet.
Foto: Sara Johari
En röstmottagare i samband med förra EU-valet.

Har du fyllt 18 år? Är du noggrann, serviceinriktad och gillar att arbeta i grupp? Har du inget för dig den 26 maj? Då kanske du ska söka jobbet som röstmottagare.

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. Nu söker Oskarshamns kommun efter kommuninvånare som vill ställa upp som röstmottagare.

Röstmottagarnas uppgift är att kontrollera väljarens identitet, ta emot rösterna och lägga ner dem i valurnan. Om en väljare har svårt att själv göra i ordning sin röst kan han eller hon be en röstmottagare om hjälp.När röstningen är avslutad ska röstmottagarna räkna rösterna och meddela resultatet till länsstyrelsen som ansvarar för den slutliga rösträkningen.

Alla röstmottagare får en utbildning som kommunen håller i en vardagskväll i god tid innan valdagen. För arbetet under valdagen har du som röstmottagare ett arvode, ordförande får 3 000 kronor, vice ordförande 2 800 kronor och övriga röstmottagare 2 500 kronor.

I varje vallokal arbetar 6 röstmottagare. Minst 3 röstmottagare måste vara närvarande samtidigt i lokalen som på valdagen håller öppet mellan 08:00 och 21:00.

Om du är intresserad kan du anmäla dig till Lena Andersson, lena.andersson@oskarshamn.se, på valkansliet.