Slutar som ordförande i kommunfullmäktige efter åtta år

Oskarshamn Artikeln publicerades
Sven-Åke Johansson meddelade att han slutar som kommunfullmäktiges ordförande på en presskonferens tillsammans med S-ordföranden Anton Sejnehed.
Foto:Mohammad Abdulrahim
Sven-Åke Johansson meddelade att han slutar som kommunfullmäktiges ordförande på en presskonferens tillsammans med S-ordföranden Anton Sejnehed.

Efter 29 år i kommunfullmäktige, varav åtta år som den beslutande församlingens ordförande, väljer Sven-Åke Johansson (S) att tacka för sig.

Socialdemokraterna kallade till presskonferens på torsdagen för att meddela att Sven-Åke Johansson slutar som ledamot och ordförande i kommunfullmäktige efter höstens val. Den 68-årige politikern från Kristdala blev ledamot i fullmäktige 1989 och är ordförande sedan 2010.

– Min bana i politiken började i skolstyrelsen 1974, säger Sven-Åke Johansson som även har suttit i miljö- och hälsovårdsnämnden och varit ordförande i kulturnämnden.

– Jag har varit fullmäktiges ordförande i åtta år. Nu tycker jag, med ålderns rätt, att jag kan dra mig lite tillbaka. Men det innebär inte att jag slutar med politiken.

Han kommer inte att finnas med på valbar plats på Socialdemokraternas kommunlista i höst, däremot kan det bli en plats längre ner på listan.

– Vi har inte spikat listan än, säger Anton Sejnehed, S-ordförande i Oskarshamns kommun.

– Vi ämnar presentera den nästa vecka. Sedan spikar vi listan på årsmötet i slutet av mars.

Fem sammanträden återstår innan Sven-Åke Johansson lägger ordförandeklubban på hyllan den 15 oktober.

– Jag tycker att det har varit ett trevligt uppdrag. Jag har kommit bra överens med alla gruppledarna, säger Sven-Åke Johansson.

– Som fullmäktiges ordförande är man en samlande kraft för hela fullmäktige, och det tycker jag att Sven-Åke har hanterat bra, säger Anton Sejnehed.

Hamnsaneringen, flytten av Döderhultarmuseet och Sjöfartsmuseet samt ombyggnaden av Sagabiografen är några av Sven-Åke Johanssons bästa minnen från åren i politiken.

– Sammanfattningsvis har jag verkat mycket inom miljö och kultur.